Перейти до основного вмісту

Новинки у фонді: читай та пізнавай

БУКОВИНА - КРАЙ КОСМІЧНИЙ: космічна епопея буковинця Леоніда Каденюка у дзеркалі офіційних документів, матеріалах української та зарубіжної преси, спогадах його рідних, односельців та співвітчизників / авт.-упоряд. В. Г. Пелех. - Чернівці, 1998. - 100 с. : вкл. арк., іл.

Книга присвячена українському льотчику-випробувачу 1-го класу, першому офіційному космонавту незалежної України  Леоніду Каденюку (1951-2018 рр.) та його батькам. 
Автором та упорядником публіцистичного видання є заслужений журналіст України Пелех Володимир Григорович (1939-2006).

Брюховецька Лариса. Іван Миколайчук як національний митець. Кінематографічні студії. Випуск шістнадцятий / Лариса Брюховецька. - Київ : Кіно-Театр ; 7БЦ, 2024. - 260 с.
"Іван прожив у кінематографі дуже багато чужих драм. Він прожив куди більше, ніж написано на його могилі: дві дати - народження і смерті" 
(Михайло Іллєнко).

Ця книга  про одного з найяскравіших представників кіно 60-х-початку 70-х рр., часів "відлиги" та самоствердження кіномитців і появи видатних фільмів - Івана Миколайчука.
Авторка книги, український кінокритик, кіноісторик та кінознавець Лариса Іванівна Брюховецька, розглядає та досліджує, аналізує ролі Миколайчука в кіно. У роботі над книгою використані документи з архівів, які дають уявлення про цензурні утиски. Окремий розділ присвячено участі Івана Миколайчука у європейському кіно і міжнародному резонансу творчості, подані факти заборони на професію акторові.
Книга складається з п'яти розділів: "Українець в кіно", "Екранна ідентифікація українця", "Миколайчукові сценарії", "Кіномистецтво як синтез", "За межами рідної ойкумени", "Митець напруженої думки" .
Іван Васильович Миколайчук встиг зробити чимало, не дивлячись на короткий життєвий шлях (46 років). За умов переслідування національно свідомих українців, саме таким був актор, він залишив по собі вагому творчу спадщину: яскраві ролі Тараса Шевченка та Івана Палійчука, зіграні у 22 роки, ще в студентські роки; він зіграв 34 ролі, зняв два фільми і написав 9 сценаріїв.
В книзі подається багато спогадів про Миколайчука, як кіноактора, так і кінорежисера.
Але найважливіше, що він всією душею був відданий Україні. Як сказав Сергій Параджанов: "Я не знаю більш національного народного генія. До нього був Довженко".

Кейван Інга. Діти Беслану
 : поезії / Інга Кейван. - Чернівці : ФОП Кейван Інга Іларівна, 2023. - 144 с.

Так швидко все забувається,
Швидше, ніж облітають кульбаби.
Ніж - до горла,
Дуло - до скроні,
Обличчя - в долоні

Маленькі, ніжні тіла - 
Офірна пожива Молоху.
Звичні звички,
Звичайні діла - 
Між кривавих кусенів ковзатись
Гарячепарного м'яса,
Кривитись скривавленим ротом.
(16.03.2014)

"Діти Беслану" - це збірка поезій, своєрідний психоемоційний щоденник поетеси Інги Кейван
З інтерв'ю авторки для "Kyiv Daily" (11/03/2022 р, інтерв'юєр Іван Столярчук): "...Мене не полишав образ тіл загиблих  на Майдані, загорнутих у целофан чи накритих ним. Коли я це побачила,.. згадала кадри із загорнутими у целофан дитячими тілами, які лежали біля бесланської школи. Так написався перший вірш книги... "Діти Беслану" - це осмислення російсько-української війни - причин, наслідків, щоденних подій...".
В основі поетичних текстів Кейван - новини з різних джерел: воєнна хроніка, розповіді безпосередніх учасників подій, приватні та травматичні досвіди.
Також зі слів літературознавиці: "В основі деяких віршів ""Дітей Беслану" - сни, що снилися мені ще задовго до всіх цих подій...". Це своєрідні сни-передбачення теперішніх подій. 
Збірка присвячена колишньому чоловікові, який на війні з 2014 року і з яким в поетеси залишились дуже близькі відносини, та їхньому синові - "Андрію старшому та Андрію молодшому".


Кичинський Анатолій. Жива і скошена тече в мені трава : вибрані вірші. Вид. 2-ге / Анатолій Кичинський. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2024. - 240 с. : серія "Українська поетична антологія". 
До книги вибраного Анатолія Кичинського (4.04.1950) — одного з найвідоміших сучасних українських поетів ліриків, уродженця херсонського краю — увійшли найкращі його вірші з усіх попередніх збірок, а також найновіші поезії.
Вперше ця збріка вийшла друком у 1999 році, але й досі кожен вірш з неї хочеться перечитувати знову і знову. У 2000 році видання було удостоєне премії ім. Б. Нечерди.
Поетична збірка автора розрахована на широке коло читачів.

Цікаве про письменника:
В тандемі з Народним артистом України Павлом Дворським у Кичинського народились такі популярні пісні як: "Літо з тобою", "Підкова на щастя", "Повернення додому" ("На відстані сльози"), "Пливе над світом біла наша хата" та інші. 
Письменник відомий і своїми мистецькими творами - картинами, на яких зображені пейзажі, натюрморти, виконані різними техніками. 
В дитячому віці Анатолій Іванович захопився малюванням і цей потяг підтримали  його батьки. Завдяки рідним, їхньої віри в його талант і народились художні твори письменника. 
Народився на Херсонщині. У 2022 році змушений був покинути рідну домівку та виїхати під час окупації росією до Рівненщини, а наразі проживає на Франківщині. 

Казка про зозулю

Жила та була собі
баба Марина
і якось літати надумалось їй.
Востаннє собаку з котом помирила
і стала зозулею в казці моїй.

Сидить на калині в зимовому лузі.
Летіла б у літо зелене - так - ні -
кує не змовкає на мерзлім галуззі.
Калині. Собаці. Коту.
І мені. 
(Анатолій Кичинський, 1980)

Стеф'юк Іванна. Місце сили : [есе, нариси] / Іванна Стеф'юк. - Брустури : Дискурсус : Брустури, 2024. - 388 с. : іл. + 8 с. іл.

Ця книжка Стеф'юк Іванни Іванівни, української письменниці, літературознавиці, етнографині, краєзнавиці, кандидатки філологічних наук, членкині Національної спілки письменників України не залишить байдужим поціновувачів традицій Буковини, Покуття, Гуцульщини, Опілля. Також вона розповідає про культуру національних спільнот - румунської, молдовської, німецької, єврейської, польської.
В книзі ви знайдете рідкісні обряди на Великдень, Різдво, Свято Купайла, культуру буковинських сіл, традиції маланкування, проведення весіль тощо.
Збірка складається з культурологічних есеїв, розмислів, етюдів, нарисів.
Підготувала Тетяна Дудчак

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами