Перейти до основного вмісту

Буктрейлер до казки українського письменника Юрія Федьковича "Бідолашко"


ФЕДЬКОВИЧ Ю. БІДОЛАШКО : КАЗКА : ДЛЯ ДОШК. ВІКУ / Ю. ФЕДЬКОВИЧ ; ХУДОЖ. І. ПЕНИК. - КИЇВ : ВЕСЕЛКА, 1987. - 20 С.

Юрій Федькович написав для найменших біля трьох десятків казок. Кілька ввійшли до збірки "Казки руського народу", інші писав і друкував пізніше у читанках, буковинських календарях, окремі побачили світ після смерті автора. 

Казки письменника поділяютьс на ті, що народились на основі фольклорних джерел і ті, що були написані за мотивами зарубіжних казок, зокрема Ганса Крістіана Андерсена, братів Грімм, Вільгельма Гауфа та ін.

Однією з таких казок, яка написана за мотивами твору Вільгельма Гауфа "Маленький Мук", є "Бідолашко". В основі казки повчальна історія ствердження людиною себе у непростому, суперечливому світі. 
Головний герой казки хлопець Бідолашко, який втратив рано батька, опинився на вулиці. Там він зустрів бабусю, яка запроппонувала йому роботу, доглядати за її "котиками та песиками". Але вона була злою і не хотіла платити за роботу Бідолашкові. Тоді хлопець вирішив втекти від неї. Серед тваринок був песик, якого дуже полюбив Бідолашко. Собачка відвела хлопчика в комору, де лежали різні речі бабки, серед них були чарівні черевики та палиця. Завдяки цим чарівним предметам хлопець влаштувався працювати працювати  у цісаря писарем. Але йому заздрили інша прислуга й жалілася цісарю на Бідолашко. Коли хлопець знайшов скарб за допомгою чарівно палиці, цісар дізнався про це. Він забрав все майно Бідолашко, а самого вигнав з плацу. 
Пізніше сумний Бідолашко на березі річки побачив дві грушки. Коли він поїв з однієї грушки, то в нього виросли віслячі вуха та індичий ніс. Він ще більше засумував і вирішив спробувати грушок з іншого дерева. Від цих грушок в нього пропали спотворені вуха та ніс. Хлопець вирішив провчити зарозумілого цісаря та його родину. А ось, що сталося і як Бідолашко це зробив дізнаєтесь, прочитавши казку.

Підготувала Тетяна Дудчак

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами