Перейти до основного вмісту

""…І душа моя віщує…": відомий-невідомий Юрій Федькович": мережевий проєкт до 190-річчя від дня народження українського письменника


Учіться, діти любі, читайте, гадайте,
Як та пчілка мідку з цвітку, розуму збирайте!..
Юрій Федькович

Початкову освіту Ю. Фдькович одержав від брата Івана Дашкевича, пізніше вчився приватно  у с. Киселиця поблизу Сторонця-Путилова, у домашнього вчителя родини, дядька матері, Івана Ганіцького.

Від жовтня 1846 року до липня 1848 року Федькович навчається в німецькій нижчій реальній школі в Чернівцях, де успішно оволодіває різними предметами, зокрема виявляє хист до мов.

В цей час (1846-1848 рр.) батько і син живуть разом. Адальберт Городинський намагається зблизитися, порозумітися з сином. Чотирнадцятилітній Юзьо ж був, здається весь у своїх шкільних справах, неговіркий і наче вовкуватий. 

Дитинство Федьковича закінчувалось, треба було думати про подальшу освіту, батько вважав, що у Львові чи Відні буде найкраще продовжувати навчання. Але Юрій не послухав свого тата. Наприкінці другого року навчання письменник повертається в рідні краї. Від'їзд до Сторонця-Путилова був також пов'язаний зі страшною епідемією холери, яка спалахнула у Чернівцях на початку липня 1848 року.

На початку 1849 року брат Юрія, Іван, щоб уникнути покарання за участь у селянському русі під проводом Лук’яна Кобилиці, виїжджає до Молдови. Слідом за ним їде й Осип (ім’я Федьковича при хрещені), якому лише 14 років. Федькович живе у містах Ясси і Нямц. Саме в Молдові у поета з’являється великий потяг до самоосвіти, до поетичної творчості. 
Пише вірші німецькою мовою.

В Молдові Федькович знайомиться з німецьким художником і письменником Рудольфом Роткелем, який став його приятелем і порадником у житті.

Роткель писав: "У Федьковича не було помітно ані трохи охоти зажити легко; він не знав, що то значить по-молодечому погуляти, як то робить кождий молодуць, забувшися хоч на хвилинку... одна лиш страсть була у нього, а то до науки, охота вчитися...".  

Ковалець Лідія Михайлівна. Сторінками життя і творчості Юрія Федьковича : навчальний посібник /Лідія Михайлівна Ковалець. - Чернівці : Рута, 2005. - С. 45-46 : іл., фото. - (Літературні імена Буковини).

Коржупова Ангеліна Петрівна. Юрій Федькович : літературний портрет / Ангеліна Петрівна Коржупова ; худож. С. М. Габович. - Київ : Державне видавництво художньої літератури, 1963. - С. 10.

Филипчук Ольга Іванівна. Юрій Федькович - корифей національного відродження на Буковині /  Ольга Іванівна Филипчук, Василь Степанович Филипчук ; худож. І. Холоменюк. - Чернівці : Зелена Буковина, 2004. -  С. 3-4.

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами