Перейти до основного вмісту

Проєкт-доторк «Пейзажі її душі»: присвячено Ользі Кобилянській

У червні 1974 р. із США в Україну передано щоденник О. Ю. Кобилянської за посередництвом товариства «Україна». Записи, які вела письменниця до 19-річного віку, були знищені нею, а переданий із США щоденник датовано 1883-1891рр.. Під час другої світової війни вони опинились за кордоном. Їх віддала О. Кобилянська знайомій дослідниці, яка мала намір створити життєпис письменниці. Але воєнні події стали на заваді планів. Майже 70 років він перебував далеко за межами Буковини. Щоденникові записи зберіг і передав до музею відомий американський адвокат Іван Панчук. Зараз ця реліквія зберігається у Чернівецькому літературно-меморіальному музеї Ольги Кобилянської. У 1982 році видавництво «Дніпро» опублікувало його у книзі "Ольга Кобилянська. Cлова зворушеного серця" : Щоденники. Автобіографії. Листи. Статті та спогади / упоряд., передм. Ф. П. Погребенник. – К. : Дніпро, 1982. - С.17-197.
Щоденник Кобилянської – це два загальні зошити, у яких списано відповідно 312 та 156 сторінок. Записи здійснено різними мовами: німецькою (найчастіше), українською та польською. 
Кожен запис у щоденнику – як таємна сповідь перед собою. Думки, переживання, почуття довіряла лише йому. Щоденник дає змогу вималювати образ письменниці, відкриває тонкощі її натури. 


 

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами