Перейти до основного вмісту

Проєкт-доторк «Пейзажі її душі»: присвячено Ользі Кобилянській


Повість "Земля" – вершина творчості письменниці Ольги Кобилянської. 
Земля завжди була мірилом багатства та гідності селян. Якщо селянин мав свою землю, то вважався заможним і працьовитим, якщо ж не мав, був холопом, якого ніхто не поважав й усі знущалися. У повісті "Земля" О. Кобилянської зображена зла влада землі над людьми. В основу сюжету покладено факт із реального життя.

Михайло Коцюбинський писав Кобилянський: "Я просто зачарований Вашою повістю - все: і природа, і люди, і психологія їх - все це робить таке сильне враження, все це виявляє таку свіжість і силу таланту, що, од серця дякуючи Вам за пережиті емоції, я радів за нашу літературу…".

Декілька знакових цитат з повісті:

"Доки мені Бог сил дасть і доки буду жити, буду робити… Наша доля працювати, тому що й відпочинок наш потім без кінця…".

"А що має бджола з того, що мед збирає? А що має земля з того, що родить і нас годує? А що мають тато й мама з того, що мають нас і годують? Що, питаюся? Так уже Бог дав, і так мусить бути…".

 "Але Бог добрий, простить людям, хоч як вони його гнівають, хоч мордують одні одних, убивають, ошукують, присягають фальшиво, крадуть. Він все ще добрий для них…".

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами