Перейти до основного вмісту

Проєкт-доторк «Пейзажі її душі»: присвячено Ользі Кобилянській


В Чернівцях родина Кобилянських змінила тринадцять помешкань. І тільки 26 серпня 1928 р. Ольга Кобилянська  стала офіційною власницею будинку на вул. Одобеску, 3 (сьогодні - Софії Окуневскької), який придбала за гроші від гонорорів за свої твори. Оселилася в ньому у 1929 році, де прожила до останніх своїх днів. Нині в цьому будинку - Чернівецький літературно-меморіальний музей Ольги Кобилянської.
Ольга лише раз побувала на "великий Україні". У серпні 1899 року в Києві відбувся ХІ Археологічний з'їзд, куди її запросили. Письменниця була сповнена вражень. В Києві вона відвідала Лавру та могилу Тараса Шевченка в Каневі. Також, на запрошення подруги Лесі Українки, побувала на Полтавщині, на хуторі Зелений Гай, у родині Драгоманових. Саме після цієї поїздки Ольга Кобилянська відкрила для себе зовсім іншу Україну, її історію.
 
Джерела: :    
Кобилянська О. «Автобіографія» [1927] / Ольга Кобилянська  // Кобилянська О. Ю. Щоденники. Публіцистика. Критика. Спогади. Автобіографії  / упоряд. : В. І. Антофійчук та ін. : [у 10 т.] ; т. 9.  - Чернівці : Букрек, 2022. - С. 312.
Кирилюк Світлана. Книга Кобилянська від А до Я / Світлана Кирилюк ; худ. оформ. Іван Шкоропал. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. - 72 с. 
 

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами