Перейти до основного вмісту

Проєкт-доторк «Пейзажі її душі»: присвячено Ользі Кобилянській


Ольга Кобилянська надвичайно любила природу, ліс, гори Карпати, в яких народилася та виросла. У 1889 році молода Ольга Кобилянська поїде з рідного містечка Кімполунгу, де минула її юність. Але вона ще багато разів повертатиметься в рідні Карпати. 
Письменниця надихалась красою гір, лісу, життям гуцулів, які там мешкали. 
Південно-буковинські гуцули, як їх називала Ольга Кобилянська, - "діти гір", є персонажами багатьох творів письменниці, зокрема і новели "Битва". 
Головним персонажем цієї новели, вперше в українській прозі,  є сама природа.
Ольга Юліанівна дуже болісно сприймала руйнування природи, винищення та вирубку карпатських лісів. 
О. Кобилянська описала події, які підштовхнули її до написання новели. Одного разу, прогулюючись лісом, вона натрапила на вирубку. Письменниці боляче було спостерігати, як під невблаганним натиском людей умирали столітні сосни та смереки. Вона просто фізично відчувала, як дерева мужньо боролися за своє життя, вона довго носила у своїй душі жалібне скрипіння та плач гнучких ялин, доки одного разу ці враження не попросилися на папір.
Новела О. Кобилянської «Битва» побачила світ 1896 року. Але проблеми, яких торкається письменниця, актуальні й сьогодні: вирубування насаджень, нераціональне використання природних ресурсів. Люди так і не навчилися думати про майбутнє, а живуть сьогоднішніми потребами. Письменниця запитує читача, що ж залишиться у спадок нащадкам, чи побачать вони красу природи, чи вона залишиться їм тільки у вигляді описів у книгах?

Джерела: :    
Кобилянська О. «Автобіографія» [1927] / Ольга Кобилянська  // Кобилянська О. Ю. Щоденники. Публіцистика. Критика. Спогади. Автобіографії  / упоряд. : В. І. Антофійчук та ін. : [у 10 т.] ; т. 9.  - Чернівці : Букрек, 2022. - С. 310-311.
Кирилюк Світлана. Книга Кобилянська від А до Я / Світлана Кирилюк ; худ. оформ. Іван Шкоропал. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. - 72 с. 

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами