Перейти до основного вмісту

Проєкт-доторк «Пейзажі її душі»: присвячено Ользі Кобилянській


  • Джерело: Кобилянська О. «Автобіографія» [1927] / Ольга Кобилянська // Кобилянська О. Ю. Щоденники. Публіцистика. Критика. Спогади. Автобіографії / упоряд. : В. І. Антофійчук та ін. : [у 10 т.] ; т. 9.  - Чернівці : Букрек, 2022. - С. 309.
  • Спілкуватись та наполегливо вивчати українську її спонукають подруги, з якими познайомилась юнкою. Августа Кохановська, яка згодом ілюструватиме новели письменниці «Некультурна», «Природа», «Битва», «Під голим небом»; Софія Окуневська, перша українка на західноукраїнських землях, що здобула університетську освіту і стала лікаркою; Наталя Кобринська, письменниця, очільниця жіночого руху на Галичині. Згодом Августі Кобилянська присвятить «коротку фантазію» «Людина з народу», Кобринській – повість «Людина», Окуневська стане прообразом героїні «Доля чи воля». 

  • Ще одна товаришка Ольги Кобилянської на фоні мальовничих гір Кимполунгу — Софія Окуневська.
  • Маленьку Софію виховували у родині греко-католицького священника, громадського діяча, посла Віденського парламенту і Галицького сейму Івана Озаркевича. Це була родина тітки Софії за батьковою лінією. Мати дівчинки — Кароліна Окуневська — померла, коли Софії було п’ять років, тож батько віддав доньку в родину сестри. Софія зростала у товаристві старшої кузини Наталії — майбутньої письменниці Наталії Кобринської. 
  • З Ольгою Кобилянською Софія познайомилась через свого вчителя латини, за сумісництвом братом Ольги. Класичний філолог, гімназійний професор Юліан Кобилянський був автором першого латинсько-українського словника й улюбленим викладачем Софії.
  • Ольга згадувала, що саме Софія наполягла, щоб вона вивчила українську мову і почала писати українською: «Вона заговорила до мене українською мовою, переконуючи мене, що мені треба писати не по-німецьки, а для власного народу — по-українськи, навчила фонетикою писати, надавала українських книжок, стала моєю щирою подругою й заступила Ольгу Устияновичівну, з котрою ми, на жаль, лиш раз на рік бачилися, дарма що щиро любились і з собою вірно держали».
  • Софія пішла батьковим шляхом — обрала медицину. Пізніше, так само відчуваючи опір, вона отримає диплом і стане першою лікаркою Австро-Угорщини, хоч і лікарський шлях її буде непростим.

  • Наталія Іванівна Кобринська (дівоче прізвище Озаркевич) народилася 8 червня 1855 року в селі Белелуя на Снятинщині. Батько письменниці Іван Озаркевич (1826—1903) був депутатом галицького сейму та австрійського парламенту, громадським діячем, писав вірші. Мав письменницький хист і дід Наталії Кобринської, який був священиком.
  • Першою феміністкою в Україні, яка виступала за зрівняння чоловіків і жінок в усіх сферах, стала Наталія Кобринська. Феміністичні ідеї головним чином вона просувала через літературу. В своїх оповіданнях Кобринська критикувала патріархальні стереотипи та виступала за необхідність духовного розкріпачення жінок. Згодом такий же шлях обрали Ольга Кобилянська, Олена Пчілка, Леся Українка та ще багато українських письменниць.
  • Зусиллями Кобринської у Станіславові 1884 року розпочала діяльність одна з перших українських жіночих організацій — «Товариство руських жінок». 
  • У спогадах і листах Ольга Кобилянська писала, що зі своїми подругами Софією Окуневською, Наталією Кобринською та Августою Кохановською багато часу віддала самоосвіті, брала участь у театральних виставах, вивчали місцеві пісні, грали на музичних інструментах.
  • Після знайомства із Кобринською, що вже активно займалася громадським життям, Ольга ще більш гостро проживає свої феміністичні погляди. У 1894 вона стає однією з ініціаторок створення «Товариства руських жінок на Буковині», на одному із засідань виступає з доповіддю. Проте дуже скоро полишає організацію через москвофільські погляди. Одночасно допомагає Наталі видавати альманах «Наша доля»; стає головою таємного товариства «Кружок українських дівчат»; пише нариси, статті, виступає у журналі «Народ». 
  • Джерела: https://divoche.media/2022/11/25/olga-kobylyanska-syla-zhinochogo-kola/
  • http://dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=565011
Підготувала: Тетяна Дудчак, 
завідуюча науково-методичним та 
інформаційно-бібліографічним відділом Чернівецької ОБД

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами