Перейти до основного вмісту

Семінар «Актуальні проблеми бібліотечної статистики»




03.05.2023 р. Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого провела семінар «Актуальні проблеми бібліотечної статистики».
Працівники відділу науково-методичної та інформаційно-бібліографічної роботи Чернівецької обласної бібліотеки для дітей, завідуюча відділом Тетяна Дудчак та провідний методист Ніна Ковалець, в режимі онлайн долучилися до роботи семінару.

Під час професійної зустрічі розглядались наступні питання: що необхідно враховувати у процесі заповнення нових форм бібліотечної статистичної звітності, як налагодити облік роботи бібліотек у віртуальному просторі, гармонізація показників державних форм статистичної звітності з електронною системою моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР) – такими були питання.

 Детальні роз’яснення та рекомендації надали заступник генерального директора з наукової роботи НБУ ім. Ярослава Мудрого Наталія Розколупа, заступник генерального директора з питань використання нових інформаційних технологій НБУ ім. Ярослава Мудрого Світлана Бакан та завідувач науково-методичного відділу НБУ ім. Ярослава Мудрого Світлана Кравченко.

Наталія Розколупа, ознайомила учасників із новаціями у формі звітності №6-НК «Звіт про діяльність державних, публічних бібліотек, централізованих бібліотечних систем (ЦБС), що віднесені до сфери управління Міністерства культури і туризму України».

Із деякими нюансами обліку роботи бібліотек у віртуальному просторі ознайомила учасників семінару Світлана Бакан. На прикладі того, як #ГоловнаБібліотекаКраїни за допомогою сервісу Google Analytics збирає і використовує показники віртуального обслуговування користувачів, Світлана Бакан розповіла, як саме бібліотеки можуть отримати точні показники, внесення яких потребують форми 6-НК.

На завершення семінару Світлана Кравченко, поінформувала учасників про те, що фахівці підпорядкованого їй відділу розпочали роботу щодо гармонізації показників державної статистики із показниками електронної системи моніторингу базової мережі публічних бібліотек ЕСМаР. Також вона повідомила, що на сайті «Бібліотечному фахівцю» доступні форми 6-НК для роздруковування. 

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами