Перейти до основного вмісту

Літературне чаювання з книгою Т. Стрижевської «Химерний Київ»: Національний тиждень читання

Сьогодні, 15 грудня, відзначають Міжнародний день чаю. Учасниками не просто традиційної чайної церемонії, а - літературної, стали учні 11 групи Чернівецького професійного машинобудівного ліцею (спеціальність: "оператор комп'ютерного набору", "електромеханік з ремонту та обслуговування лічильно-обчислювальних машин") разом з класним керівником, Скляренко О.Т. та бібліотекарем, Бреник Г. В.
Головний бібліотекар Чернівецької обласної бібліотеки для дітей, Дудчак Тетяна, розповіла присутнім цікаві факти про традиції китайської чайної церемонії, які види чаю є та провела невеличкий майстер-клас із заварювання чаю. Юнь дізналась, що є сім груп чаїв: зелений, білий, жовтий, чорний, червоний, улуни, пуери. Більш детально зупинились на технології виробництва та обробці цих чаїв, переглянули декілька відео. Для дегустації було заварено білий, чорний, зелений.
На десерт, молодь посмакувала книгою Тетяни Стрижевської "Химерний Київ" (Легенди, лякачки та цікавинки). Бібліотекар розповіла відвідувачам цікаві факти про письменницю та її твори для підлітків. Також зачитала дві легенди з книги "Химерний Київ", яка надійшла до бібліотеки за Програмою поповнення фондів публічних бібліотек України від Український інститут книги . Зустріч пройшла в рамках загальнонаціональної акції "Національний тиждень читання". Сподіваємося, що творчість Тетяни Стрижевської надихне до читання підлітків і кожен з присутніх знайде саме ту книгу, яка припаде до душі. Літературне чаювання з книгою дуже всім сподобалось! Наші книголюби отримали справжню насолоду і від читання, і від дегустації чаю!

Цікаві факти про чай та чайну церемонію
Вже не одне століття чайний напій зігріває серця багатьох людей на планеті. Це напій з багатою історією, яка триває багато років, і корінням веде в сиву давнину. Виявляється у чаю є своє свято.
Всесвітній день чаю відмічають 15 грудня. Ця дата обрана не випадково, як нагадування про події двохсотлітньої давнини в Америці, які вивели на новий рівень торгівлю чаєм і привели до американської революції. Це так зване «Бостонське чаювання».
Бостонське чаювання (англ. Boston Tea Party) — протестна акція американських колоністів 16 грудня 1773 року у відповідь на дії Британського уряду. У Бостонській гавані було знищено вантаж із 342 ящиків чаю Англійської Ост-Індійської компанії. Ця подія стала початком американської революції.
Путівник у світі чаю
Чай п'ють і люблять в усіх куточках планети. Це найбільш вживаний напій у світі після води. Його п'ють гарячим і охолодженим, використовують як основу для десертів, коктейлів і морозива. При цьому мало хто знає, як чай виробляють і чим зелений відрізняється від світлого улуну, а чорний від Шу пуеру. Усього є сім груп чаїв: Зелені, чорні, жовті, червоні, білі, улуни та пуери. Наприклад, зелених, чорних, білих чаїв і улунів – безліч. А всіх разом – понад 900 сортів.

Чим вони відрізняються?
Сировиною
Для кожної групи листя і бруньки збираються з різних видів чайних кущів. На сьогоднішній день відомо більше 260 видів чайних кущів камелії китайської (ця одна рослина й дає весь чай у світі).
Способом обробки
Сировина одна, але обробляється по-різному. Звідси – ступінь ферментації, смак, аромат, насиченість і величезна кількість різних видів чаїв.

Про Тетяну Стрижевську
Письменниця. Народилася в Одесі. Навчалася в Інституті журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Улюбленим предметом була література. Закохалася в роботи Вулф, Фріша, Фолкнера. Під час навчання зрозуміла, що журналістика, яка заганяє в рамки та формати, не для неї.
Лауреатка конкурсу «Смолоскип». Перший роман «Ad libitum» вийшов друком 2014 року. 2016 року перемогла в конкурсі «Напишіть про мене книжку» від видавництва «Фонтан казок». Повість «Файні тОвсті дівки, йо!» стала бестселером видавництва. 2018 року вийшла друга повість авторки для підлітків у Барвистій серії видавництва «Легенда» – «Де ESC з моїх халеп?».

«Люблю писати для підлітків, бо свого часу потребувала таких книжок, а їх не було! – ділиться з БараБукою письменниця. – З дитячої літератури ми одразу перестрибували в дорослу. З “Тореадорів з Васюківки” – у “Тигролови”, з “Маленького Принца” – в “Чуму”. У мене, підлітки, не було Оксани Лущевської, Наталії Матолінець, Йоанни Яґелло, Крістіни Нестлінґер… Розумієте, про що я? Своїми творами проговорюю те, що мені боліло й пекло не так давно. Мрію достукатися не лише до підлітків, а й до їхніх батьків, дати їм месидж: не кажіть своїм дітям, що все, що з ними зараз відбувається, то дурня й не має значення! Боліти у 13 може так само сильно, як і в 31!».

Письменниця надихається Києвом. Любить знаходити секретні київські дворики, відпочивати на Щекавиці, пити міцну каву без цукру в андеґраундних кафе, де темно, багато вінтажних речей і букіністичних книжок, а на підлозі лежить старий скрипучий паркет. Бібліографія авторки – в каталозі «#ЖивіПисьменники. Хто вони?»

підготувала Тетяна Дудчак, 
головний бібліотекар Чернівецької ОБД



Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами