Перейти до основного вмісту

Підліткове читання: цікаве фентезі

 

Каньтох, А. 
   Таємниця покинутого монастиря / А. Каньтох ; пер. з пол.. С. Легеза ; худож. Л. О. Квітка.- Харків : АССА, 2018.- 560 с.

Роман «Таємниця покинутого монастиря» в оригіналі має назву «Таємниця чортового кола» (пол. Tajemnica diabelskiego kręgu) та є лідером продажів на батьківщині авторки.
Твір написан у жанрі пригодницького фентезі. 
Дія відбувається в Польщі, де після війни з неба упали ангели. Це диво комуністична влада розцінила так: Ватикан заслав своїх диверсантів, і ангелів почали ув’язнювати та вбивати. Головна героїня - дівчинка Ніна, якій 13. Років.п’ять років тому на власні очі бачила падіння ангела, й у брехні про Ватикан не вірить. Утім, і віру в Бога вона втратила, бо ангели на землі давно уже, а нічого на краще не змінилося. Але ця дівчина – обрана. У неї насправді є певні здібності для того: начитана в авантюрних романах, вона має незлецький хист аналітики. Ангел же, що переховується по сусідству, дає їй завдання: рушити в монастир поблизу Маркоти та пожити там певний час, розважаючись, сказав він. Ангели або уміють брехати, або мають саркастичне почуття гумору. Ніні в монастирі не до розваг буде. Що сталося з Ніною, які цікаві події відбуваються далі читайте на сторінках роману Анни Кантьох.



Довідка про автора:
Анна Каньтох (пол. Anna Kańtoch, 28 грудня 1976) — польська письменниця-фантастка та авторка детективних творів. Частину своїх творів написала під псевдонімом «Аннеке».Анна Каньтох народилась у Катовіце. Після зкінчення школи вона навчалась у Ягеллонському університеті за спеціальністю арабістика. Після закінчення університету Анна Каньтох повернулась до Катовіц, де влаштувалась на роботу в туристичному бюро.
Письменницькою діяльністю Анна Каньтох займається з 2003 року, коли вона стала членом Сілезького клубу фантастики. Наступного року в журналі «Science Fiction» вийшло друком її перше оповідання «Чорт на вежі» (пол. Diabeł na wieży), яке стало початком циклу творів про Доменіка Йордана. У 2004 році вийшов друком і перший роман письменниці — «Місто в зелені та блакиті» (пол. Miasto w zieleni i błękicie). У 2005 році вийшла друком її перша збірка оповідань «Чорт на вежі» за назвою її першого оповідання, головним героєм якої є Доменік Йордан, одночасно доктор медичних наук, детектив та екзорцист. У 2006 році вийшла друком друга збірка письменниці, об'єднана цим же головним героєм, під назвою «Іграшки диявола» (пол. Zabawki diabła). Тривалий час Анна Каньтох співпрацює з інтернет-журналом «Esensja», у якому публікує не лише свої твори під псевдонімом «Аннеке», а й рецензії на книги інших авторів. Головним твором письменниці можна вважати цикл її романів «Передмісячні». У другій половині 10-х років ХХІ століття письменниця дещо відходить від написання фантастичних творів, та розпочинає писати детективи, першим із яких став роман «Ласка» (пол. Łaska), що вийшов друком у 2016 році, та номінувався на польську премію для детективних творів Нагорода Великого Калібру. Наступним твором письменниці в детективному жанрі став роман «Віра» (пол. Wiara), який вийшов друком у 2017 році, а в 2018 році отримав спеціальну премію імені Яніни Парадовської.
Отримала нагороду ESFS на «Еврокон-2007» як молодий перспективний автор, номінувалася на польську премію для детективних творів Нагорода Великого Калібру, ставала лауреатом премії ім. Я. Зайделя, отримала премію імені Яніни Парадовської та премію імені Єжи Жулавського. Оглядачка книг та фільмів для онлайн-ресурсу «Avatarae» і журналу «Esencja».
(Використано матеріали з Вікіпедія: https://uk.wikipedia.org/wiki/Анна_Каньтох)



Макущенко, Марина
 Темний бік будинку / М. Макущенко ; худож. обкл. А. Годісь.- Львів : Видавництво Старого Лева, 2018.- 328 с. 
«Я могла би назвати своєю місією – зацікавити підлітків київською історією, архітектурним мистецтвом, народною міфологією…Та це не буде правдою. Вважатиму це приємним побічним ефектом. Передусім, це – цікава історія. І я отримала насолоду від часу, який прожила у цих Будинках, у цій компанії. Буду втішена, якщо заселю туди, на деякий час, і своїх читачів», – розповіла Марина Макущенко.
«Темний бік будинку» – книжка про те, як київські домовики долають зло та рятують стару архітектуру нашого міста. 
Люди покинули красиві столичні маєтки, але забули забрати Духів Будинків. Голодні, самотні та невидимі мешканці продовжують захищати оселі та понад усе шанують споконвічні традиції. Яра – донька звичайного київського домовика – завжди підозрювала, що вона не така, як усі. Ярці чотирнадцять років. Їй мало б бути років 200-300 — домовики дорослішають повільно, аж поки не знайдуть собі власного житла. Ярка ж живе з татом-мамою і братом. Але виглядає неприродно дорослою, будучи для духа неприродно юною. Вона народилася від Дому й людини. Таких звуть Покручами за фактом походження, сили ж Ярини – не є домовиковими, а русалчиними.
Дівчина опиняється у вирі потойбічних інтриг і дізнається страшну таємницю свого народження. Та саме її інакшість допомагає їй протистояти злу, знайти кохання та зрештою порозумітись із батьками.



Довідка про автора:
Марина Макущенко – письменниця і телевізійна журналістка. Народилася у Запоріжжі. У 15 років вступила на перший курс у запорізький КПУ, де отримала освіту журналіста. Далі вивчала міжнародну економіку, досліджувала соціальні комунікації в аспірантурі, брала участь у всеукраїнських та міжнародних наукових конференціях. З 2008 року живе у Києві і працює журналісткою у програмі новин на телеканалі «1+1». Автор циклів телесюжетів про відлюдників, страх та материнство.

Вивчала англійську мову в Університеті ім. М. П. Драгоманова та цифрову журналістику у Києво-Могилянській Академії. Процес навчання вважає пожиттєвим, займає активну позицію щодо відстоювання прав і свобод, не боїться експериментувати з новими формами і жанрами самовираження. Її перша художня книжка про страх любити і довіряти вийшла у 2015 році.

Цікавиться аргентинським танго, кінезіологією, психологією стосунків та українським культурним спадком. Любить читати в метро, гуляти в лісі та слухати класичну музику. Неприхований фанат кави. Має коханого чоловіка, маленьку донечку та завжди набурмосеного цвергшнауцера. (Використано інформацію: https://starylev.com.ua/old-lion/author/makushchenko-maryna )




Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами