Перейти до основного вмісту

Музеї, пам'ятники, меморіали: до Чорнобильської трагедії…

Чорнобильська катастрофа — екологічна катастрофа, що була спричинена руйнуванням 26 квітня 1986 року четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України (у той час - Української РСР). Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речови. Після аварії утворилася радіоактивна хмара, яка дуже швидко накрила територію колишнього Радянського Союзу та прилеглі території Поширення радіації.

Наслідки радіаційного забруднення: збільшення кількості дітей з вродженим синдромом Дауна, онкологічні захворювання, мутація генів, вроджені патології, висока дитяча смертність, радіаційне забруднення.

Зараз у Києві діє національний музей «Чорнобиль», в якому можна дізнатися про подробиці аварії, переглянути особисті речі ліквідаторів, історичні фото, документальні фільми про Чорнобиль. Майже в кожному місті України встановлено пам'ятники ліквідаторам і жертвам Чорнобильської аварії.

































Протягом тривалого часу подробиці найбільшої в історії катастрофи у галузі атомної енергетики тримались у таємниці. Пізніше був знятий гриф секретності з документів, які стосувались цієї страшної трагедії усього людства, і в пам’ять про неї був створений музей у Києві. Відкриття музею Чорнобиля було присвячено п’ятій річниці катастрофи, і відбулось воно 26 квітня 1992 року.

Музей увібрав у себе понад сім тисяч різних експонатів. Це документи, фотографії, предмети побуту колишніх жителів Чорнобиля та Прип’яті, відеоматеріали, обладнання і техніка для ліквідації наслідків аварії, костюми ліквідаторів та багато іншого.

Київський музей ЧорнобиляДо глибини душі проймає експозиція чорних табличок з переліком населених пунктів, стертих з лиця землі радіацією. Також, нікого не лишає байдужим стилізація Ноєвого ковчега з дитячими іграшками в пам’ять про загиблих дітей, або ж фотографії тих, хто народився у рік катастрофи.

Особливе враження справляє трифазова діорама Чорнобильської АЕС, яка демонструє, як виглядала атомна станція до, під час і після аварії.

Чорним каменем на душі лишається спогад про кадри, присвячені мертвому місту Прип’ять: порожні зіниці вікон, руїни будівель, хащі навкруги споруд на вулицях, де колись лунав дитячий сміх...

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами