Перейти до основного вмісту

День екологічних знань: історія та книжки





15 квітня щорічно в світі відзначається День екологічних знань, Міжнародний день культури та День працівників кримінального розшуку України.

Окремо хочеться зупинитись на Дні екологічних знань, оскільки наша планета потерпає від екологічних катастроф, від забруднення людьми, знищення природних ресурсів.
Тому пропонуємо нашим книголюбам дізнатись про історію свята, та ознайомитись з книгами, в яких піднімаються екологічні проблеми.

Чи знаєте Ви, що термин «екологія» вперше був введений в ужиток у 1866 році німецьким біологом Ернстом Геккелем в книзі «Загальна морфологія організмів» («GenerelleMorphologie der Organismen»). В перекладі з грецької «oikos» — будинок, житло, майно, притулок і «logos» — наука, вчення.
Якщо в двох словах, то екологія вивчає взаємовідносини організмів між собою та з довкіллям.

Свою історію День екологічних знань веде з 1992 року. На Конференції ООН в Ріо-де-Жанейро, де обговорювалися проблеми навколишнього середовища, було підкреслено величезне значення екологічної освіти населення всіх країн світу в реалізації стратегії виживання і для сталого розвитку людства.

Основна мета цього свята — просування екологічних знань та формування екологічної культури населення, інформування громадськості про стан справ в області екологічної безпеки та про стан навколишнього середовища, а також виховання і підготовка громадянина, що вміє мислити екологічно.

Важливість екологічної освіти в сучасному світі вже ні в кого не викликає сумнівів і в багатьох країнах є пріоритетним напрямом навчання і виховання. Адже діяльність з формування екологічної культури населення та дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища - це запорука безпечного майбутнього для всього людства.

Важливо також відзначити, що День екологічних знань значимий не тільки для тих, хто займається екологічним освітою і освітою, а й для всіх жителів нашої планети, адже йдеться про безпечне життя в майбутньому всіх нас. Прищеплення екологічної культури сьогодні - запорука збереження здоров'я майбутніх поколінь! (використано матеріали : https://ecolog-ua.com/news/15-kvitnya-den-ekologichnyh-znan)

Багато книг виховують у дітей любов до природи, дбайливе ставлення до оточуючого середовища.
Пропонуємо вашій увазі огляд декількох навчальних та художніх книг на екологічну тематику, які є у фонді Чернівецької обласної бібліотеки для дітей.

Джигирей, Віктор Степанович
Екологія та охорона навколишнього природного середовища [Текст] : Навчальний посібник. 4-те вид., випр. і доп. / Віктор Джигирей. - К. : Знання, 2006. - 422 с.

У посібнику розглядаються принципи і методи прикладних ландшафтних досліджень для цілей екології, питання структурно-функціональної організації та екогеохімії антропогенних ландшафтів, методики інтегральної оцінки їх екологічного стану, медико-географічного аналізу, картографування та ін. ( на прикладі території Чернівецької області та півночі Молдови).


Зелене Око. 1001 вірш : Антологія української поезії для дітей / автор-упорядник І. Лучука - Тернопіль : Богдан, 2008. - 656 с. (серія "Дивоовид")

"Зелене Око" є своєрідною антологією української поезії для дітей. Під однією обкладинкою тут зібрано і хрестоматійні вірші, відомі і маловідомі твори більшості читачів, . Тисяча й один дитячий текст витворює панораму українського віршування для дітей дошкільного, молодшого та середнього шкільного віку. 



Де Фомбель, Тімоте 
Тобі Лолнесс. На волосину від загибелі. У 2 книгах. Книга 1. / Тімоте де Фомбель ; переклад : Мія Марченко. - Київ : Час майстрів, 2016 - 368 с.

Ця фентезійна історія шляхом метафор навчає екологічної грамотності й відповідальності. 13-річний хлопчик Тобі живе в суспільстві, розташованому на дереві. Вони використовують дивні альтернативні джерела енергії, живуть за дивними порядками та намагаються втекти від природних незгод та забруднень.



Ходоренко,  Антон Альбертович.
Природа. Екологія : Дитяча енциклопедія / А. А. Ходоренко. - Харків : "Фоліо", 2008. - 315 с.

Це видання познайомить юного читача з екологією — наукою, що вивчає взаємодію різних організмів як між собою, так і з навколишнім середовищем.
У нашій книжці йтиметься про те, як саме закони екології працюють усередині живої природи, у взаєминах людини з природою, про те, шо можна і потрібно, а що небезпечно робити в нашому спільному великому домі, що зветься Землею. 

Пантермюллер, Аліс
Лотта та її катастрофи. Тварини, рятуйтесь! / Аліс Пантермюллер ; перекл. Ірина Андрієнко-Фрідріх ; ілюстр. Даніела Коль. - Харків : Школа, 2017. - 160 с.

Чергова книжка про пригоди неповторної розбишаки Лотти з 5-Б та її однокласників розповідає про те, як клас виграв художній конкурс і тепер учні мають розмалювати будівельний паркан, та ще й тваринами, які знаходяться під загрозою вимирання. Завдання це непросте, але діти докладають максимум зусиль: адже вони не хочуть, щоб зникли панди, тасманійські дияволи і навіть старі нудні черепахи.

Чуб, Наталія.
Азбука екології. / Чуб, Наталія. - К. : Vivat, 2014. - 96 с. - (серія «Енциклопедія для маленьких вундеркіндів»)

До вашої уваги – чергова книжка серії «Енциклопедія для маленьких вундеркіндів» – «Азбука екології».
Книжки цієї серії допоможуть вашому малюкові підготуватися до школи, подолати дитячі страхи та агресію, навчать його стежити за власним здоров’ям, любити й поважати своїх друзів, берегти природу, бути чемним, ввічливим, працьовитим і цілеспрямованим.


Ткачук, Галина
Книжка про сміття / Галина Ткачук. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. - 132 с.

Накопичення сміття – глобальна світова проблема, яка не оминула й Україну. На превеликий жаль, більшість українців досі не знають, як правильно поводитися зі сміттям. Про це свідчить сумна офіційна статистика.
Ця книжка про про сміття - таку дивовижну річ, яку дуже легко створити, але якої неймовірно важко позбутися. У книжці є спеціальні сторінки, на яких можна записати свої думки, спостереження, експерименти та ідеї.


Дзюбак, Емілія
Рік у лісі. / Емілія Дзюбак. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 28 с. - Серія: Книги-розглядалки (віммельбухи)

«Рік у лісі» Емілії Дзюбак – унікальна книга для малят, яка дозволить їм дізнатися дуже багато цікавого про пори року, різних тварин і рослин та й про навколишній світ загалом. Це свого роду календар, створений польською художницею Емілією Дзюбак. Це дванадцять картин про дванадцять місяців одного року. Кожен місяць — детально промальований «кадр» лісу з усіма його мешканцями, зображеними в різних ситуаціях, за різної погоди, вдень чи вночі. На першому і останньому розворотах - презентація мешканців лісу та інтелектуальна гра.


Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами