Перейти до основного вмісту

Про Великдень, писанку та книгу "Катрусині скарби" Зірки Мензатюк























«…Великдень всіх нас 
на гостину просить, 
Малює сонце полотно небес,
І крашанку, як усмішку, підносить.
 Христос воскрес!     
Воістину воскрес!..»
(Н. Читалка)
Хоч зараз в залах Чернівецької обласної бібліотеки для дітей і не чути галас книголюбчиків, за якими ми дуже сумуємо, книжки самотньо стоять на поличках і чекають на читайликів та скорішого завершення карантину. 
Але, напередодні Великодня, в дитячій книгозбірні, за традицією, підготовлені книжково-ілюстративна виставка "Великдень всіх нас на гостину просить" та "Великодній вернісаж" малюнків наших користувачів.
З представленою на виставці літературою, читачі можуть ознайомитись на блозі нашої бібліотеки.  

Великодню передує сім тижнів Великого посту, коли суворо дотримуються не лише на вживання скоромних страв, але й на всілякі розваги. На останньому тижні Великого посту святкують Вербну неділю. Це свято походить від релігійної легенди, за якою, коли Ісус Христос в’їжджав до Єрусалима, його шлях люди встеляли гілками фінікових пальм. На слов’янських землях ці рослини не зустрічаються, їх у обряді замінила верба, що найпершою прокидається після зими. Українці вважають вербу святим деревом, яке передає людині силу та здоров’я.

Останній тиждень перед Паскою називають Страсним або Білим. Найважливіші дні Страсного тижня – Чистий четвер –  очищення від бруду на тілі та в душі; Страсна п’ятниця – печуть паски; Великодня субота – роблять крашанки та писанки, які є символом Паски.

Актори лялькового гуртка "Коли оживають ляльки" Чернівецької обласної бібліотеки для дітей підготували для читачів лялькову інсценізацію казки Зірки Мензатюк "На чому тримається світ" з книги "Катрусині скарби". В казці, для найменших книголюбів, розповідається про різновиди великодніх писанок, історію виникнення, традиції розпису та інші цікаві факти. Ви зможете переглянути відео за посиланням: Лялькова інсценізація казки "На чому тримається світ" зі збірки Зірки Мензатюк "Катрусині скарби"

Мензатюк, Зірка. Катрусині скарби : оповідання: для мол. шк. віку / Зірка Мензатюк; худож. Назар Сиротюк. – Чернівці : Букрек, 2007. – 40 с. (перевидана у 2012 р. та 2015 р.)

Книга "Катрусині скарби" дитячої письменниці, нашої краянки, Зірки Захарівни Мензатюк, вийшла друком у чернівецькому видавничому домі «Букрек» у 2007 році. Книжка знайомить юних читачів з традиційним народним мистецтвом України. Письменниця написала книжку для доньки, яка підростала й не хотіла вишивати. Маючи намір прищепити в неї любов до вишивки, вона віддала доньку в гурток художньої вишивки до майстрині. Дуже важливо пояснити дитині, що вишивка, витинанка, писанка – це цікаво. Ось саме про це написала письменниця в книжці «Катрусині скарби». Пригоди дівчинки Катрусі – це сучасні історії про давні народні надбання, які захоплено сприймаються дітьми.

Про автора:
http://bukovinchiki.cv.ua/wp-content/uploads/2015/10/Bachiti-sit-ochima-ditini-shtrihi-do-portretu-Zirki-Menzatyuk-z-nagodi-60-richchya.pdf
http://www.chl.kiev.ua/key/Books/ShowBook/640
http://bukovinchiki.cv.ua/bukovina-chitaye-dityam-zustrich-z-zirkoyu-menzatyuk/

НАША ЗІРКА

Любов до рідної мови, до України, до природи, до українських народних традицій — саме такі почуття виховують у дітей книги української дитячої письменниці, журналіста, члена Національної спілки письменників України, Зірки Захарівни Мензатюк.

Буковинчики неодноразово зустрічались з письменницею-казкаркою: під час проведення обласного книжкового фестивалю «БукФест», з нагоди презентації її книг та просто під час відвідин авторкою малої батьківщини.

Спілкувались з письменницею, мандрували сторінками її книг, слухали її міркування про важливість читання в житті людини: учні ЗОШ № 2 та НВК «Любисток» м. Чернівці, вихованці Чернівецького притулку для дітей, мистецький гурток Любомири Влад-Зайцевої та шанувальники творчості літераторки.

Народилась Зірка Мензатюк в мальовничому буковинському селі Мамаївці Кіцманського району Чернівецької області.

У дитинстві любила слухати казки, історії з маминого дитинства, бувальщини, перекази про давнину. Писати почала у другому класі.

Після школи вступила на факультет журналістики Львівського університету імені І. Франка. Закінчивши університет, працювала кореспондентом газети «Радянська Україна»; в дитячому журналі «Соняшник»; з 2004 р. — автор рубрики про святині України в освітній радіопередачі для школярів «АБЦ» Національного радіо.

Найбільшу насолоду письменниця отримує від того, що пише для дітей. За літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва Зірка Захарівна Мензатюк відзначена літературною премією ім. Наталі Забіли (2005) та премією Кабінету Міністрів України ім. Лесі Українки (2007).

Вона є лауреатом Міжнародного літературного конкурсу в США (2002). ЇЇ книжка «Казочки-куцохвостики» здобула титул «Книжка року 2006» у номінації «Дитяче свято». Письменниця отримала третю премію Міжнародної київської виставки-ярмарку «Книжковий світ» (2006) в номінації «Найкраща дитяча книга» та друге місце у номінації «Підліткова та юнацька література» в XVI Всеукраїнському рейтинзі «Книжка року 2014». Претендент від України в 2017 році на здобуття Меморіальної премії ім. Астрід Ліндгрен.

«Як я руйнувала імперію» увійшла до довгого списку премії Дитяча Книга року ВВС-2014.

Повісті літераторки, «Таємниця козацької шаблі» та «Як я руйнувала імперію», включені до шкільної програми з вивчення української літератури.

Сама авторка найуспішнішою вважає повість «Таємниця козацької шаблі», про яку діти досить позитивно відгукуються та охоче читають.

У творчому доробку письменниці-казкарки понад 17 дитячих книжок: «Тисяча парасольок» (1990), «Арніка» (1993), «Мільйон мільйонів сестричок» (1999), «Наші церкви: історія, дива, легенди» (2002), «Київські казки» (2006), «Казочки-куцохвостики» (2006), «Таємниця козацької шаблі» (2006), «Катрусині скарби» (2007), «Як до жабок говорити) (2007), «Макове князювання» (2008), «Український квітник» (2010, 2011), «Зварю тобі борщику» (2012), «Зелені чари» (2012), «Як я руйнувала імперію» (2014), «Чарівні слова» (2016, 2019), «Дике літо в Криму» (2018), «Ангел золоте волосся» (2013, 2019) .

На зустрічах книголюби із цікавістю слухають розповідь авторки: про дитячі роки, про її улюблену письменницю Лесю Українку, про «Дитячий Кобзар», який вона упорядкувала, про колекцію квіткових віночків та захоплення рослинами, з якого у неї вийшли дві чудові книги «Зелені чари» та «Український квітник», тощо.

Кожна книга письменниці, чомусь навчає читай ликів: «Арніка» — казка про найчарівніше зілля Карпат; «Катрусині скарби» містить оповідки про народні мистецтва; «Макове князювання» — про українські свята; «Чарівні слова» — допомагає малечі вчити рідну мову…

Окремо хочеться зупинитись на книзі «Чарівні слова», яка цього року була перевидана у ВД «Букрек» і користується великою популярністю серед школярів. Зі слів авторки: «Мені хотілося, щоб дітям було легше вчити мову. Щоб вони відчували: це не тільки правила, які треба зазубрювати, це і курйози, і гра. Вчити мову — може бути і смішно, і весело, і захопливо врешті-решт». І, дійсно, «Чарівні слова» — це як додатковий матеріал з вивчення української мови і багато вчителів вже використовують її в роботі з учнями. Ця книга розрахована на читачів молодшого шкільного віку і багато батьків вже читають й своїм малюкам-дошкільнятам. Великим попитом користуються казочки про мову і серед читачів Чернівецької обласної бібліотеки для дітей.

Письменниця вважає: «Хороша книга має розвивати дитину». І, дійсно, чудовий «квітник казок» Зірки Захарівни — це, свого роду, енциклопедії, які знайомлять дітей з давніми традиціями українців, правилами української мови, легендами про квіти, різновидами трав, їх лікувальними властивостями, архітектурою, храмами та фортецями України, тощо.

Зірку Мензатюк пов'язує давня творча співпраця з ВД «Букрек» (генеральний директор — Максимець Д. С.), який є багаторічним партнером обласної дитячої книгозбірні. В «Букреці» друкувались її чудові книжки: «Чарівні слова» «Катрусині скарби», «Зелені чари», «Дива українських храмів».


Тетяна ДУДЧАК,
головний бібліотекар
 Чернівецької обласної бібліотеки для дітей,
м. Чернівці.

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами