1 квітня 2020 р.

"Сканери" - роман-віддзеркалення сучасності

Представляємо нашим читачам підлітковий роман-антиутопію Роберта М. Зоннтаґа «Сканери», який особливо актуальний в теперішній час, коли люди не мають змоги вільно зустрічатися, а спілкування проходить онлайн, навчання дітей відбувається дистанційно. Автор вважає, що гаджети не можуть замінити людям: живе спілкування, гру на спортивному майданчику, реальність за вікном.
 "Нерідко я маю відчуття, що в романі «Сканери» говорю не про майбутнє, бо все, про що пишу, відбувається з нами сьогодні: всі ці смартфони, селфі-культура, брак відчуття приватності, брак відчуття захисту приватності… Усе це зникає. Отже, це книжка про сьогодні." (Роберт С.Зоннтаґ )
Зонитаг, Р. М. 
       Сканери / Р. М. Зонитаг ; пер. з нім. Л. – П. Стринадюк.-Брустурів : Дискурс, 2018.- 192 с.
 В книзі описються події, які відбуваються у 2035 році. В цьому часі не існує вже друкованих книг, газет і журналів. Усе відскановано й оцифровано. Кожен має доступ до світової цифрової бібліотеки.Все безкоштовно, все доступно! Головний герой книги, Роб, працює сканером у величезному концерні Ultranetz, у відділі Scan AG. Але найцікавіші події розпочиаються, коли Роб наштовхується на Книжкову гільдію, підпільну організацію, учасниками якої є колишні письменники, книгарі, перекладачі, видавці та бібліотекарі.
 В романі автор розкриває проблему захоплення людства гаджетами, тоді коли цифрові технології, визначають наше життя. у людей не залишається більше особистого життя, не існує приватності. Роман спонукає читача замислитись над цими питаннями.
Книга є у фондах Чернівецької обласної бібліотеки для дітей. Запрошуємо до читання!


Про автора
Мартін Шойбле (Martin Shäuble, псевдонім – Роберт М. Зоннтаґ)( 7 грудня 1978 р.,  Леррах, Німеччина) — німецький письменник та політолог, який пише на найактуальніші теми нашого часу: тероризм, особливості цифрової ери, загрози в нинішній Європі. Книги Мартіна Шойбле переклали різними мовами світу (українською, іспанською, арабською, російською, китайською)
У шкільні роки Шойбле почав співпрацювати з пресою на безкоштовній основі, після випуску деякий час працював редактором німецьких газет. Закінчив Інститут політології імені Отто Зура при Вільному університеті Берліна за спеціальністю «політологія».
Мартін навчався в Берліні, а стажувався в Ізраїлі та Палестині. Тема його дисертації та кількох перших книжок — це близькосхідний конфлікт і джихад. Одна з праць — «Історія ізраїльтян та палестинців» (2008) — вийшла у співавторстві з ізраїльським економістом та дипломатом Ноахом Флюґом, у ній боротьбу арабів та євреїв показано крізь призму cприйняття очевидців. В іншій праці — «Чорна скринька Джихаду» (2011) — Мартін намагається показати, як двоє людей із абсолютно різним бекґраундом стали борцями за Бога й воюють одне проти одного.
Серед зацікавлень цього автора – також маніпуляція знанням в епоху тотального оцифрування. Нещодавно у літагенції «Discursus» видано переклад (перекладачка – Люба-Параскевія Стринадюк) підліткового роману-антиутопії Роберта С. Зоннтаґа «Сканери» (у Німеччині вийшов під такою самою назвою – «Die Scanner» – у 2013 році), у якому дія відбувається в 2035 році. За роман-антиутопію «Сканери» 2013 року нагороджений премією Економічного клубу Літературного дому Штутгарту.