Перейти до основного вмісту

16 квітня: цей день в історії та "Енциклопедія неуків, бунтівників та інших геніїв"

За православним календарем, сьогодні, 16 квітня 2020 року, Чистий четвер (або Великий четвер) - свято, яке нагадує, що Ісус омив ноги своїм учням. Цього дня фарбують крашанки, печуть паски. Також цього дня вшанування памяті преподобного Микити Сповідника, ігумена обителі Мідікйської та ікони Божої Матері “Нев’янучий Цвіт”.

Також 16 квітня світ відзначає Всесвітній день голосу,  День патріота у США, День народження королеви Маргрет у Данії. День Чарлі Чапліна.
Ось саме про цікавих і відомих людей, і в тому числі про Чарлі Чапліна, наші книголюби зможуть дізнатись з дуже цікавої книги.

Пропонуємо вашій увазі:
Пуї, Жан-Бернар, Бло,х Серж, Бланшар, Анн 
Енциклопедія неуків, бунтівників та інших геніїв / Пуї, Жан-Бернар, Бло,х Серж, Бланшар, Анн; переклад – Павло Мигаль. – Видавництво Старого Лева, 2018. – 144 с. 

Хто б подумав, що з них виростуть великі люди, коли вони були малими дітьми?
Перед вами галерея портретів видатних особистостей, які залишили помітний слід в історії, літературі, мистецтві та науці, дарма що все починалося безладно. Згодом історія увінчала їх славою й охрестила геніями.
Ці величні постаті фігурують у шкільній програмі як монументальні персонажі. У словниках і музеях бачимо суворочолих класиків із повними кишенями чеснот. Однак кишені бувають дірявими. Спробуй відкрити для себе ці гучні імена по-новому і дізнатися більше про їхні зухвалі юні роки…

«Хто би на них поставив, коли вони були малими дітьми? Перед вами галерея портретів видатних особистостей, які залишили помітний слід в історії, літературі, мистецтві та науці… Дарма, що все починалося безладно. У школі їх вважали безпорадними невдахами та невігласами! Вдома і на роботі ніхто не вірив у них. Їхня бунтівна вдача викликала лише обурення. А вони як не куняли собі десь біля теплої батареї, то нестримно кидалися на всі боки, перш ніж знайти свій шлях чи відчинити саме ті двері.

Згодом історія увінчала їх славою й охрестила геніями. Ці величні постаті домінують у шкільній програмі… як монументальні статуї. У словниках і музеях ми бачимо суворочолих достойників із повними кишенями чеснот. Однак, кишені бувають дірявими».

Сторінки книги дуже цікаво оформлені, про кожну особистість ви знайдете цікаві біграфічні факти, яка доступна для розуміння. Книга розрахована для дітей віком від 9 років, але страшим читачам також буде цікаво почитати про видатних людей!
Читайте та розвивайтесь! Запрошуємо після завершення карантину до Чернівецької обласної бібліотеки для дітей!






ЦІКАВА ІНФОРМАЦІЯ ПРО СВЯТА, ЯКІ ВІДЗНАЧАЮТЬСЯ 16 КВІТНЯ:

У цей день світ відзначає Всесвітній день голосу.
Святкування Всесвітнього дня голосу відбувається у другій декаді квітня. Ініціатива свята з’явилася в 1999 році. Святкові заходи включають акції по поширенню знань про здоров’я і феномен голосу, щоб навчитися правильно піклуватися про нього.
Ідея присвятити голосу особливий день у клендарі і зробити 16 квітня Днем голосу була спочатку запропонована в 1999 році Бразильським товариством ларингології та голосу. Це стало результатом спільної ініціативи лікарів - терапевтів, логопедів та викладачів співу, які входили до асоціації «Sociedade Brasileira de Laringologia e Voz - SBLV» (Бразильське товариство ларингології та голосу) під головуванням доктора Недіо Штеффен.
У 2002 році португальський ларинголог професор Маріо Андреа, тодішній президент Європейського ларингологічного товариства, запропонував відзначати День голосу в усьому світі. У Сполучених Штатах Американська академія отоларингології та хірургії голови і шиї офіційно приєдналася до святкування в 2002 році, і в цьому ж році захід отримав назву «Всесвітній день голосу» (World Voice Day або WVD). У 2016 році було проведено вже понад 700 заходів, присвячених цьому Дню.

У цей день народились такі відомі особистості: 

1841 року народилась Христина Алчевська, українська педагог, організатор народної освіти;
1844 року народився Анатоль Франс, французький письменник, лауреат Нобелівської премії із літератури ;
1889  року народився  відомий американський кіноактор Чарлі Чаплін, режисер, сценарист;
1914  року народився американський кіноактор українського походження Джон Годяк;
1919  року народився американський хореограф Мерс Каннінгем, реформатор сучасного танцю;
1927 року народився Бенедикт XVI, Папа Римський.
1947  року народився шотландський співак Джеррі Рафферті, композитор, гітарист;
1971  року народилась американська співачка мексиканського походження Селена Кінтанілья-Перес (Селена), що виступала в стилі "техано";
1979 року народився голландський автогонщик Крістіян Альберс, пілот "Формули-1".
Більше читайте тут: https://tsn.ua/ukrayina/16-kvitnya-2020-roku-yake-sogodni-svyato-prikmeti-ta-den-angela-1528824.html
Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/lite/holidays/10959932-16-kvitnya-2020-yake-sogodni-svyato-prikmeti-i-imeninniki-shcho-sogodni-ne-mozhna-robiti.html


Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами