Перейти до основного вмісту

Книжки для всієї родини





Мазур, Яна
       Кіберкоманда «Смайлик» / Мазур, Яна; худож. В. Д. Хорошенко.- Харків : Ранок, 2012.- 132 с. : іл. - ( Книжки для всієї родини)
Нова книга Яни Мазур розповідає про захопливі пригоди, у яких беруть активну участь незвичайні герої — комп'ютери. Виявляється, в нашому житті відбуваються чарівні події: чи знаєте ви, що ваш комп'ютер вважає себе вашим другом і готовий на все, щоб допомогти в біді, а щур, що живе в підвалі,— зовсім не те, за що себе видає? Та ще й інопланетяни інколи навідують ваш дім, а в коморі у вас живе домовик, а ви про все це навіть не здогадуєтеся! Подивіться на речі навколо себе уважніше. А раптом вони і справді чарівні?
 








" ...Головні герої цієї книги – комп'ютери. 
А точніше, головна героїня – рожевий нетбук, якого Мартуся назвала Асею.
Ася – типова мрія дівчинки-принцески: гламурна, яскраво-рожева, емоційна річ, от лише із "дівчачою" (тобто, поганою) пам'яттю.
Дівчинка дуже любила свій нетбук, та настав час змінити іграшку на потужнішу машину, й Ася відправляється не на смітник, а в підвал, на склад до таких самих вже непотрібних старих речей. У цій лабораторії вона знайомиться із застарілою технікою і комп'ютерами попередніх моделей, кожен з яких має свою вдачу й минуле.
Ненав'язливо читачеві пояснюється базовий устрій персонального комп'ютера. Потім вже маленька Ася дізнається, що таке комп'ютерний вірус, як він потрапляє в систему і діє на програми. Одного віруса навіть вдалося приручити, щоб він їв менші шкідливі програмки: чим тобі не антивірус?
А древній комп'ютер, якого усі називають "Бабцею ЄС", розповідає історію створення першого вірусу, щоправда, частково плутаючи дійсність із казками.
Окрім комп'ютерів, у лабораторії живе домовик Охрім. Він носить джинсовий комбінезон і бейсболку, розуміється на новітніх технологіях і знає багато новомодних слів. Охрім допомагає комп'ютерам, доглядає за лабораторією.
Та ось з'являються вороги – інопланетяни, які хочуть загарбати Землю, і для того прагнуть використати винахід власника лабораторії. Дядько Лесь вигадав кібернетичного собаку, розробив під нього програмне забезпечення. Пес мав бути добрим, допомагати людям, розраджувати самотність, що є причиною більшості лих. Та інопланетяни вкрали програму, змінили її, і тепер завдяки клонуванню злих кіберпсів у них буде непереможна армія.
Боротися із ворогами треба усім разом: і кіберкоманді "Смайлик", і домовику, і дітям, бо лише так можна перемогти зло. Тільки спочатку якось потрібно довести людям, що комп'ютери живі і передати важливе повідомлення про загрозу усій планеті, а це непросто.
Книга цікаво ілюстрована, в ній багато гумору.

Висновок: Цікава пригодницька пізнавальна казка, в якій ми знайшли лише один негативний стереотип." (Яна Стогова)

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами