Перейти до основного вмісту

Краєзнавча поличка обласної бібліотеки для дітей поповнилася новими подарунковими виданнями!

Відомий в краї журналіст Юхим Гусар започаткував серію «Золоті імена Буковини». В рамках цієї серії  світ побачило таке   видання:

Душа, покликана любити. Взірець служіння рідному місту: штрихи до портрета радіожурналістки, лауреата премії ім. Й. Главки Неоніли Милашенко / упор. Ю. Гусар. – Чернівці : Букрек, 2012. – 232 с. : іл. – (Серія «Золоті імена Буковини»).

Книга, присвячена відомій радіо журналістці Неонілі Михайлівні Милашенко , яка своїм життям та діяльністю не просто заслужила пошану, а направду, робила наше місто красивішим. Ця колективна збірка пропонує репортажі, нариси, есе, публіцистику, а також спогади друзів, колег, рідних та близьких про талановиту журналістку, прекрасну і чуйну людину, вірну дружину і люблячу матір.
Автор проекту переконаний, що справи рук великих ентузіастів не можна полишати в забутті, особливо тих, хто щодня робив корисні речі, віддано працював на престиж Чернівців, а не на власні амбіції.

Перкун, Віталій 
Володимир Івасюк /  Перкун, Віталій. - Київ : ПП Наталя Брехуненко, 2013. - 64 с. : світлини. - (Великі українці) 

У книзі в науково-популярному форматі розповідається про життєві дороги видатного українського композитора, автора безсмертних "Червоної Рути", "Водограю" та інших пісенних шедеврів Володимира Івасюка. Простежено непересічний внесок В. Івасюка в українську культуру, потужний вплив на національну свідомість українців, відтінено як творчість композитора руйнувала політику цілеспрямованого нищення всього українського в гнітючі 1970-ті рр. 

Для всіх, хто цікавиться українською історією та культурою.


Кайндль,  Раймунд Фрідріх
Історія Чернівців / Кайндль, Раймунд Фрідріх ; пер. з нім. В. Семенко, В. Шинкарь.- вид. 2-е, доповн. та виправл. - Чернівці : Золоті литаври, 2005.- 278 с. : іл.

На ознаменування 600-річчя міста Чернівці та задовольняючи чисельні побажання чернівчан, що цінують власну історію, пропонується читачам друге (доповнене та виправлене) видання українською мовою праці відомого історика та етнографа доктора Раймунда Фрідріха Кайндля (31.08.1866, Чернівці — 15.03.1930, Грац, Австрія), життя і діяльність якого протягом тривалого часу були тісно пов'язані з Чернівцями. Ця книга вперше була видана німецькою мовою у Чернівцях 1908 року університетською книгарнею Г. Пардіні. Упорядники цього видання доповнили книгу ілюстраціями Чернівців з поштівок тих часів, які описує Р. Ф. Кайндль.

Юсов В. Л., Юсов С. Л.
Хотин і Хашдеу : документально-біографічне видання. - Хотин, 2012.- 80 с. іл.

Минають століття, але вчені країн світу і до тепер посилаються в своїх працях на фундаментальні наукові дослідження батька і сина Хашдеу. Школярі вивчають літературну життєстверджуючу спадщину, поети і музиканти захоплюються легендами і народними піснями, які збирали протягом декількох поколінь на теренах Хотинщини представники цього славного роду. Важке, дуже непросте життя випало на долю родини, що і привело до загибелі роду.
Це були і постійні поневіряння по чужині в пошуках роботи, жорсткі переслідування сатрапів царизму, всілякі протидії молдавсько-румунської панівної верхівки у творчості, важка боротьба далеко від рідної Хотинщини.
Час показує, що усе ж таки моральна перемога лишається на боці батька і сина.
І, не дивлячись на велике бажання правлячих кіл за часів Радянського Союзу замовчувати, всіляко обминати згадки про заслуги роду і принижувати значення Хашдеу для українського, молдавського та румунського народів, історія і світла пам'ять народу ніколи не забували і не забудуть наших славних земляків з Хотинщини.

Гусар Ю. С. Краплею серця падали сльози : Сага «Про п’ять колосків» / Юхим Гусар. - Чернівці : Місто, 2014. – 36 с. : іл.


Художньо-документальна книга написана на основі статей, документів і свідчень громадян Сокирянського району, матеріалів «Національної книги пам’яті жертв голодоморів 1932-1933, 1946-1947 років. Чернівецька область» з використанням поетичних творів відомих літераторів. Подається чимало імен громадян, померлих з голоду у 1946- 1947 роках, та художніх малюнків, які об’ємно висвітлюють трагічні сторінки в житті українського народу, людей інших національностей, які мешкали в краї, наводяться окремі страшні сторінки з п ‘єси драматурга Івана Нагірняка «Гнат Перевесло».
Друкується за матеріалами сайту Посольства України в Російській Федерації перелік парламентів, сенатів, сеймів, палат, конгресів, держаних зборів різних країн, які офіційно визнали голодомор в Україні «найстрашнішою зброєю масового знищення». Книга краєзнавця, літератора Юхима Гусара увічнює пам’ять про безневинно убієнних політикою режиму того часу і розрахована на краєзнавців, свідків страшного голоду, всіх, хто цікавиться історією.
Скіпор, Елеонора.
Дивовижний світ поезії = Lumea miraculoasa a poeziei / Скіпор, Елеонора ; пер. з рум. М. Гулей. - Чернівці : Прут, 2012. - 72 c. : іл., фото.  
Скіпор, Елеонора.
Від щирого серця = Din toata inima / Скіпор Елеонора ; худож. обкл. Н. Різун. - Чернівці : Прут, 2012. - 104 с. : іл., портр., світлини. - Бібліогр. : с. 98-99. 










Приходько-Возняк, Олександра Григорівна.
Оранжеве диво : вибрані поезії / Приходько-Возняк, Олександра Григорівна ; оформ. І. М. Славути. - Перша річниця Оранжевої революції. - Чернівці : Зелена Буковина, 2005. - 128с. : іл., світлини.             




       


Приходько-Возняк, Олександра Григорівна. 
Криниці життя : художньо-документальна повість / Приходько-Возняк, Олександра Григорівна ; худож. оформ. обкл. Д. Возняк. - Чернівці : Золоті литаври, 2002. - 112 с. : іл.; фото.                                                           

       





Кривого, Георгій Петрович.
Кіцмань і кіцманчани. Погляд крізь простір і час : історико-краєзнавчий нарис / Кривого, Георгій Петрович. - Чернівці : Букрек, 2011. - 432 с. : іл., портр., світлини. - Бібліогр.: с. 424-428.



Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами