Перейти до основного вмісту

""…І душа моя віщує…": відомий-невідомий Юрій Федькович": мережевий проєкт до 190-річчя від дня народження українського письменника


                                                       "Федькович до своєї матері, доки вона жила був прив'язаний
 з ніжністю і любов'ю майже божевільною і 
її після її смерти як би яке божество почитав" 
Густав Кундера
  • Мати поета, Анна Ганіцьких, народилась у с. Дихтинець в сім‘ї тамтешнього протоєрея Михаїла Ганіцького та його дружини Евдоксії. Мала  старшу сестру Олену. На жаль, не збереглося жодної фотографії з матір'ю Федьковича.
  • Зовсім юною, у неповних п’ятнадцять років, вийшла заміж за священника Миколу Дашкевича. У 29 років овдовіла. Юрій Федькович народився від другого шлюбу з Адальбертом Городинським де Федьковичем.
  • У першій автобіографії Федькович написав: “...Нас тривало п’ятеро дітей: два брати і три сестри...”. П’ятеро дітей, про яких він згадує, були від першого шлюбу, ще троє - померли від хвороби. 
  • Хрещення первістка Осипа-Домініка, званого вдома Юзем (мати називала Юрієм), Адальберт Городинський організував аж 17 падолиста у латинському костелі Вижниці.
Ковалець Лідія Михайлівна. Сторінками життя і творчості Юрія Федьковича : навчальний посібник /Лідія Михайлівна Ковалець. - Чернівці : Рута, 2005. - С. 11 : іл., фото. - (Літературні імена Буковини).

Маковей Осип. Життєпис Осипа Юрія Гординського-Федьковича / Осип Маковей ; худож. оформ. Д. Чевка. - Чернівці : Золоті литаври, 2005. - 432 с. : портр., світлини.

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами