Перейти до основного вмісту

Шарлотта Бронте: цікаві факти

 

Друзі, Бронте - одна з улюблених письменниць багатьох читачів. ЇЇ роман «Джейн Ейр», підкорив багатьох. Цю книгу читають захлинаючись, занурившись з головою в історію героїв. Автор глибоко і чуйно, описала характер і почуття своїх героїв, вклавши в них частинки своєї душі, поділившись з ними своїм характером і поглядами. Давайте, ближче дізнаємося про долю англійської письменниці, яка підкорила мільйони сердець.

 

Шарлотта Бронте народилася 21-го квітня 1816 року в Торнтон, Йоркшир і була третьою дитиною з шести дітей у сім`ї священика. У 1820 сім`я переїхала в Хоерт. На жаль, дівчинка втратила матір у віці п`яти років.
За осиротілими дітьми стала доглядати тітонька Елізабет Бренуелл. Маленька дівчинка незабаром зазнала ще один удар: коли їй було вісім років, старші сестри Марія і Елізабет захворіли на сухоти, і пішли з життя.
Це горе поклало на неї відповідальність за трьох молодших дітей, що зміцнило її особистість і характер. Смерть своїх сестер вона опише в книзі «Джейн Ейр». Вона була строга, розумна, честолюбна і володіла високими моральними принципами. Кого з героїнь її книг нагадують ці риси характеру? Джейн Ейр, звичайно! Автор закінчила навчання в школі «Клерджі Дотерс». Вона описала роки навчання цього періоду в романі «Джейн Ейр», Шарлотта три роки пропрацювала вчителькою в школі. У період з 1842 по 1843 роки вона проживала в пансіонаті пані Еже в Брюсселі, де за течією долі зустріла перше кохання, свого вчителя, Костянтина. Цей досвід почуттів надалі дуже допоможе в написанні романів. Дівчина також володіла рукоділлям і прекрасно малювала. Покійна мати хотіла бачити своїх дівчаток гувернантками і Шарлотта в свої 23 роки почала працювати гувернанткою, але це справа не довелося їй до душі: за три місяці вона змінила два місця роботи - в сім`ях Сідвік і Уайт. Вона з дитинства мріяла бути письменницею. У 1846 році вона переконала своїх сестер опублікувати збірку віршів під чоловічими псевдонімами Каррер, Елліс і Ектон Белл, але це був комерційний провал. Однак, до кінця 1847, дебютні романи всіх трьох сестер були опубліковані, а «Джейн Ейр» Шарлотти Бронте очікував неймовірний успіх.
Після виходу в світ книги «Шерлі» в 1849, поповзли чутки про те, що під чоловічим псевдонімом Каррер Белл ховається проста вчителька. Вона стала знаменитістю в літературних колах, і вихід роману «Віллетт» в 1853 тільки зміцнив її популярність.
У грудні 1854 письменниця по великій любові виходить заміж за священика (помічника батька) Артура Белла Ніколлса. Їх союз був щасливим, але тривав недовго, і закінчився трагічно. Шарлотта померла, виношуючи дитину на третьому триместрі, у віці 38 років, так і не зазнавши прекрасні почуття материнства. Її чоловік був пригнічений втратою коханої дружини і дитини. Саме такого кінця боявся її батько, знаючи про слабке здоров`я своєї дочки. Він розумів, що вона не зможе виносити і народити дитину. І мав рацію. Бідний батько Шарлотти! Уявіть благополучну сім`ю священика: кохана дружина і шестеро дітей ... але прийшла біда - дружина вмирає. Потім один за іншим з життя йдуть діти. Залишилася єдина дочка Шарлотта, яка теж померла ... Поза сумнівом, що довелося пережити Патріку Бронте! Вона була похована у фамільному склепі в Церкві Св. Михайла, в Хоерте.

Цікаві факти: 
1. Шарлотта була невисокого зросту та тендітної статури. Вона носила окуляри, щоб виправити короткозорість, і вважала себе некрасивою.
2. Літературна обдарованість майбутньої письменниці виявилася рано, але шлях до визнання був для неї довгим і болісним. Першою спробою 20-річної Шарлотти потрапити до світу великої літератури став лист поетові Роберту Сауті, в якому вона просила оцінити її вірші. Підсумком листування стане її майбутня відмова від поезії на користь прози. Однак кілька її поетичних робіт та перекладів все ж було опубліковано.
3. Переконання, що література - не жіноча справа, було дуже поширеним явищем в Європі того часу. Тому, публікуючись, сестри Бронте вирішили взяти собі чоловічі псевдоніми. У 1846 р. з'явилося невелика збірка їхніх віршів під псевдонімом Коррер (Шарлотта), Елліс (Емілія) і Актон (Анна) Белль, що залишилася непоміченою публікою (продано було всього 2 примірника). Але невдача не засмутила сестер-письменниць, і вони з тим же захопленням взялися за написання оповідань у прозі: Шарлотта написала повість «Учитель», Емілія -​​«Грозовий перевал»,  Анна - «Агнес Грей». Останні дві повісті знайшли собі видавця, a «Учитель» був відкинутий усіма. Незважаючи на це, Шарлотта з властивим їй запалом і пристрастю продовжувала свою літературну діяльність.
4. Однак разом з успіхом приходить біда. Спочатку від туберкульозу помирає брат Бренуелл, а потім і сестри Емілі і Енн. Щоб заглушити своє горе, Шарлотта з головою поринула в літературу.
5. У 1848-1849 рр. Шарлотта Бронте написала другий зі своїх опублікованих романів - «Шерлі». А через два роки - свою останню книгу - «Віллетт», що так само стала виходити під іншою назвою - «Містечко». Можна сказати, що в цій книзі письменниця зігнала на своїй героїні власний біль від втрати сім'ї. Роман став останнім твором, що його Шарлотта встигла закінчити.
6. Незадовго до своєї смерті Шарлотта почала роман «Емма», що, за оцінками критиків,
повинен був стати такою ж сенсацією, як і «Джейн Ейр». Але вона встигла написати лише два розділи цієї книги. У 2003 р.  ірландська письменниця і журналістка Клер Бойлан видала вільне продовження цього незакінченого роману під назвою «Емма Браун».
7. Після смерті письменниці був виданий перший її літературний досвід  роман «Учитель». Це перший і в значній мірі автобіографічний роман відомої англійської письменниці. Це оповідь про Англію та Бельгію; про звичаї, що панували в брюссельських пансіонах середини ХІХ століття; про непрості взаємини між братами. Це також історія про любов: тут і традиційний любовний трикутник; і цинічний меркантилізм, і чисті почуття. Роман цілком сучасний, бо стосунки між чоловіком і жінкою цікаві та актуальні завжди.
8. Дві сотні років живе історія кохання найвидатнішої романістки Великобританії Шарлотти Бронте і її вчителя Костянтина Еже (детальніше: https://www.volyn.com.ua/news/101611-usia-liubov-avtorky-dzhein-eir-umistylasia-v-chotyrokh-lystakh ).
9. Найвідоміший роман Шарлотти Бронте «Джейн Ейр» був екранізований 9 разів, останній - у 2011 р.
10. На честь Шарлотти Бронте названий кратер на Меркурії.
11. У селі Хауорт (Західний Йоркшир, Англія) знаходиться музей сестер Бронте. Для тих, хто шукає джерело натхнення, знайде для себе тут все - адже саме в цьому будинку провели більшу частину свого життя сестри Шарлотта, Емілі  та Енн , і в цих стінах були написані найзнаменитіші їхні твори.

Детальнішк: https://www.yakaboo.ua/uchitel-1494562.htmlhttps://uagurupro.ru/rizne/20188-sharlotta-bronte-biografija-cikavi-fakti.html, http://booknazy.blogspot.com/2016/04/blog-post_61.html,


Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Знайомство з автором та його книгами