Перейти до основного вмісту

Презентація серії листівок «Отінений діамант» (до 100-річчя з дня народження українського кінорежисера Сергія Параджанова)



В Чернівецькій обласній бібліотеці для дітей в межах письменницько-бібліотечного марафону відбулась презентація серії листівок «Отінений діамант» (до 100-річчя з дня народження українського кінорежисера Сергія Параджанова).

До видання ввійшли спогади та вірші, присвячені Параджанову відомих діячів Буковини та України: Івана Драча, Івана та Марії Миколайчуків, Катерини Миколайчук, Василя Джурана, Віталія Демченка, Наталії Григорчук-Войтко, Василя Тітова, Володимира Михайловського, Михайла Грицюка.

Сергій Параджанов  – український та вірменський кінорежисер, сценарист, композитор. Один із представників хвилі українського поетичного кіно. Відомий як режисер кінострічки «Тіні забутих предків», заснованої на однойменній повісті Михайла Коцюбинського, котра посідає 1-ше місце у списку 100 найкращих українських фільмів.

Політв’язень (1973–1977). Народний артист УРСР (1990, посмертно). Лауреат Державної премії України ім. Тараса Шевченка (1991, посмертно).


Також бібліотека отримала в подарунок книгу Василя Васкана «Зоресяйна Слава України» (ВД "Родовід", Чернівці, 2024) та примірник серії листівок, яка поповнять краєзнавчий фонд.

Посвяти Параджанову читали присутні на заході голова Чернівецької обласної організації НСПУ, письменник Василь Джуран та поет, перекладач Віталій Демченко.

 

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами