26 травня 2020 р.

Микола Вінграновський - дітям: книжковий екскурс




Микола Степанович Вінграновський - класик української літератури, шістдесятник, поет, прозаїк, кінорежисер, сценарист, кіноактор. Саме в особливому ставленні до навколишнього світу і полягає неповторність поетичного світу Вінграновського!
26 травня 2020 року минають 16 роковини з дня смерті Миколи Степановича.
Народився 7 листопада 1936 року в Миколаївській області, місто Первомайськ в родині селянина. Розвинути акторський талант Вінграновському допоміг О. Довженко, який помітив обдарованого Миколу та запропонував йому роботу на Київській кіностудії ім. О. Довженка в якості актора режисера та кіносценариста.
У дитячу літературу Микола Вінграновський прийшов на початку шістдесятих років, коли в журналі “Ранок” з’явилися оповідання “Бинь-бинь-бинь” і “Чорти”. Тоді ж були надруковані і його перші вірші для дітей, які увійшли в окрему збірку “Андрійко-говорійко”, а трохи пізніше побачили світ такі оригінальні книжки поезій: “Мак”, ”Літній ранок”, “Літній вечір” та інші.

Пропонуємо ознайомитися з дитячими творами письменника, які є у фонді Чернівецької обласної бібліотеки для дітей.


 Андрійко – Говорійко : Вірші. – К. : Веселка, 1970. – 19 с.: іл.





Первінка: Оповідання. – К.: Веселка, 1971. – 34 с.: іл.


Книжку складають дві повісті - "Первінка" та "Сіроманець". Обидві вони пронизані любов'ю до землі, до природи та до всього живого. Розумно й ненав'язливо автор переконує читача, що людина живе на світі для добра і повинна боротися за це добро.





Мак. - К. : Веселка, 1973. - 24 с. : іл.












Літній вечір : Оповідання. - К. : Веселка, 1979. - 16 с.: іл.

Про красу природи, про пори року, про дозвілля сільських хлопчиків розповідає ця книжечка.









Ластівка біля вікна : Вірші. - К. : Веселка, 1983. - 24 с.: іл. - (Перші книжечки дит. садка).

Вірші "Сон", "Наші хлопчики", "Молоденька хмаринка", "Наша річка", "Мак і кіт", "Хто вонро?", "Маленьке зайчатко", "Наш заєць знову задрімав", "Літній ранок", "Гуси", "Грім", "Почалапали каченята", "Вже неминуче буде сніг", "Як ішли Неквапи зиму зимувати", "Зайці", "Сонечко", "Кіт, зима і весна", "Царство цвіркунів", "Летів додому птах", "Ластівка біля вікна"



На добраніч : Повісті та оповідання. - К.: Веселка, 1983. - 73 с.: іл.

Повісті та оповідання письменника про становлення характерів підлітків, про любов та бережливе ставлення до природи.









Кінь на вечірній зорі : повісті для середнього та старшого шкільного віку. - К. : Веселка, 1987. - 200 с.

Твори письменника відрізняються своєрідним сприйняттям світу, глибокою символікою, точністю художніх деталей, гумором, незвичайною єдністю людини і природи. До книги увійшли повісті «Первінка» та «Сіроманець», відзначені Державною премією УРСР імені Т. Г. Шевченка, інші твори, а також повість «Кінь на вечірній зорі».


У Неквапи білі лапи : Оповідання та вірші. – К. : Веселка, 1989. – 56 с.: іл.

У збірку включені оповідання «Гусенятко», «Волохань», казка «Козак Петро Мамарига» та 31 вірш.

Северин Наливайко : Роман / М. Вінграновський. - К. : Веселка, 1996. - 365 с. - (Золоті ворота. Історична бібліотека для дітей).

Особливе місце в українській історичній романістиці зайняв останній роман М.Вінграновського «Северин Наливайко», над яким він працював сім років життя і якому судилося стати його лебединою піснею…



Козак Петро Мамарига : оповідання та вірші / худож. К. Лавро. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2001.  - 36 c. - (Для малят від 2 до 102).











Сіроманець : повісті, оповідання / М. С. Вінграновський. – Одеса : Маяк, 2008. – 164 с.
Аналізуючи повість М. Вінграновського «Сіроманець», можна одразу зрозуміти, що її центральними персонажами є вовк Сіроманець та хлопчик Сашко.  Сашко, незважаючи на свій юний вік, стає для вовка не лише другом, але й рятівником. Він зовсім не боїться Сіроманця, а навіть навпаки — захищає його перед дорослими, допомагає звільнитись з полону, та коли розуміє, що тварина майже втратила зір,— не роздумуючи втікає з дому та прямує з вовком у далеке місто, щоб показати його відомим лікарям. Саме в дружбі та співчутті хлопчика до вовка розкривається гуманізм повісті.

Іде кіт через лід... - К : Махаон-Україна, 2009. - 16 с. - (серія "Почитай мені вірш")

Гусенятко : [оповідання, вірші : для дітей дошк. віку] / М. С. Вінграновський ; худож. К. Лавро ; [ред. І. Малкович]. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2011. – 16 с. : іл.
 У цій книзі опубліковані улюблені поетичні й прозові твори для дітей Миколи Вінграновського (1936-2004) – найвидатнішого українського лірика другої половини ХХ століття. Письменник Микола Вінграновський щиро тішився, що цю книжку проілюстрував саме Кость Лавро, творчість якого високо цінував.


«Вибрані твори» / Передмова Л.М. Талалая. — К.: Дніпро, 2004.— 832 с. (Серія «Бібліотека Шевченківського комітету»).











Микола Вінграновський – дітям / упоряд., вступ. сл. М. Лазарук. - Львів : Апріорі, 2017. - 59 с. : іл. - (Апріорі – дітям).
 Зміст: Вірші; Проза

Лауреат Державної премії України імені Т. Шевченка Микола Вінграновський наче сприймає дійсність не лише людськими чуттями, а й «чуттями» всього живого – на якійсь грані, що єднає все серце у спільному для всіх відчутті життя... Твори для дітей ще за життя автора стали одними з найпопулярніших. Молоді читачі насолоджувались його віршами та оповіданнями.


Про автора:
Дитинство і юність письменника припали на тяжкі роки війни. Рано спізнався він з людським горем та злигоднями, проте ні голод, ні нестатки, ні жорстока реальність не зруйнували і не притупили його поетичної душі.

Закінчив Інститут кінематографії в Москві, де познайомився з Олександром Довженком, який мав значний вплив на формування поета. Навчався на акторському відділі Київського інституту театрального мистецтва. Ще студентом зіграв головну роль у художньому фільмі “Повість полум’яних літ”, автором якого був Олександр Довженко. Писати вірші почав у студентські роки. Перші вірші з’явилися 1958 року на сторінках журналів “Дніпро” та “Жовтень” (“Дзвін”). 7 квітня 1961 року  “Літературна газета” вийшла із заголовком на всю четверту сторінку: “Микола Вінграновський. З книги першої, ще не виданої”, де було надруковано аж п’ятнадцять віршів молодого автора.

Перша поетична збірка “Атомні прелюди” вийшла в 1962 році, а через п’ять років побачила світ друга поетична збірка “Сто поезій”.
Перші поетичні публікації Миколи Вінграновського датуються 1957 роком (журнал «Дніпро» №2).

Збірки віршів, які виходили за життя автора:

«Атомні прелюди» (1962),
«Сто поезій» (1967),
«Поезії» (1971),
«На срібнім березі» (1978),
«Київ» (1982),
«Губами теплими і оком золотим» (1984), «Вибрані твори» (1986),
«Цю жінку я люблю» (1990),
«З обійманих тобою днів» (1993), «Любове, не прощавай!» (1996).

Вірші та прозові твори Миколи Вінграновського для дітей виходили у збірках:

«Андрійко-говорійко» (1971),
«Мак» (1973),
«Літній ранок» (1976),
«Первінка» (1977),
«Літній вечір» (1979),
«Ластівка біля вікна» (1981),
 «На добраніч» (1983),
«Кінь на вечірній зорі» (1987),
«У неквапи білі лапи» (1989),
«Северин Наливайко» (1996),
«Козак Петро Мамарига» (2001), «Сіроманець» (2001),
«Іде кіт через лід» (2003).

Поезія Миколи Вінграновського відзначається особливою експресією, глибиною образів, мелодичністю, багатою мовною палітрою та вмінням передавати складні внутрішні стани.
На вірші автора написано багато пісень, в тому числі — у бардівському жанрі.
Микола Вінграновський — автор прозових творів: «Світ без війни» (1958), «Президент» (1960), «Сіроманець» (1977), «Гусенятко» (1978), «Літо на Десні» (1983), «Низенько пов’язана» (1985), «В глибині дощів» (1985), «П’ять повістей» (1987), «Чотирнадцять столиць України» (1996), «Манюня» (2003).

Як кіноактор, зіграв у 4-х художніх фільмах.
Найвідоміша роль Миколи Вінграновського — Івана Орлюка у фільмі «Повість полум’яних літ» (1961, сценарій О. Довженка). Цей фільм отримав нагороди міжнародних фестивалів у Каннах, Лондоні та Лос-Анджелесі.
Микола Вінграновський — режисер 5-и художніх та 8-ми документальних фільмів.

Микола Вінграновський був першим президентом міжнародного ПЕН-клубу, що репрезентує українську літературу у світовому масштабі.    Творчість автора отримала належне визнання. Серед багатьох літературних нагород, відзнак та премій Микола Вінграновський — лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка (1984). 

Помер 26 травня 2004 року в Києві.
 інформацію підготувала: Тетяна Дудчак, 
головний бібліотекар Чернівецької ОБД