Перейти до основного вмісту

Бабин Яр - в серці українського народу



Наслідки Другої світової війни вражають величезними жертвами. Від рук німецьких загарбників загинули десятки мільйонів людей. У світі є чимало місць, що символізують пам'ять про тих, хто стали жертвами загарбницьких планів фашистської Німеччини.
Не можемо не згадати страшні події, які відбулися 29-30 вересня 1941 року у Бабному Яру. В ці дні там відбулися масові розстріли  євреїв. Зондеркоманда 4А під командуванням штандартенфюрера Пауля Блобеля за участі частин верхмату та Київського куреня української допоміжної поліції під командуванням Петра Захвалинського розстріляли в цьому яру 33 771 особу – практично все єврейське населення Києва. До 11 жовтня 1941 року було розстріляно ще близько 17 000 євреїв.
Вшанувати пам'ять загиблих у Бабиному Яру до бібліотеки прийшли учні 6-А класу ЗОШ № 41(керівники: вчитель української мови Пенюк О. Г. та шкільний бібліотекар Коренблюм П. Н.). Діти мали змогу поспілкуватися з кандидатом історичних наук, викладачем кафедри історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного унівеситету Суровцевим Олегом Андрійовичем. Треба зазначити, що Олег Андрійович тісно займаєтья дослідженням Буковинського єврейства в роки Другої світової війни.
Він розвопів читачам про те, що масові розстріли у бабиному Ярі та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі відбувались і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Зокрема, 10 січня 1942 року було страчено близько 100 матросів і командирів Дніпровського загону Пінської військової флотилії, а 18 лютого 1943 року – трьох футболістів київського «Динамо»: Миколу Трусевича, Івана Кузьменка та Олексія Клименка, що дало привід для створення після війни легенди про так званий «матч смерті». Упродовж 1941 – 1943 роках у Бабиному Яру було розстріляно 621-го члена ОУН (фракція С. Бандери) і серед них відому українську поетесу Олену Телігу. 
Заввідділом обслуговування учнів 5-9 класів Шкварчук Г. ознайомила читачів з книгами представленими на тематичній виставці "Бабин яр -  в серці українського народу". 
Вона наголосила дітям, що ми маємо  пам'ятати трагічні сторінки нашої історії та цінувати мир.

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами