Перейти до основного вмісту

Експрес-інформація

Перша тактильна книга надійшла 
до Чернівецької обласної бібліотеки для дітей

Улюблену казку  “Лисичка і Журавель” тепер можуть  читати і  діти з вадами зору. Книга видана шрифтом Брайля в рамках благодійного проекту Національної Асамблеї інвалідів України “Читати на рівних” поповнила фонд  Чернівецької обласної бібліотеки для дітей. За часів незалежності - це перша книга для незрячих дітей молодшого шкільного віку. Унікальність її полягає в тому, що вона розрахована для сімейного читання: і для незрячих діток, і для їхніх батьків, братиків чи сестричок, котрі мають добрий зір. Казку можна водночас читати руками й очима. Вона містить яскраві малюнки художниці Олени Вишневської, які для тактильного сприйняття обведено крапковим контуром. Видавці потурбувались ще про одну додаткову зручність: у кінці казки вміщено українську абетку за Брайлем, отже, зрячі батьки зможуть допомогати своїй дитині вивчити алфавіт та оволодівати спеціальною технікою читання.                                                                                                                  

Лисичка і журавель [Шрифт Брайля] : українська народна казка для дітей з порушенням зору / худож. О. Вишневська; дизайн Н. Міцик. – Київ : Безбар’єрна Україна, 2014. – 22 с. : іл.
Кількість примірників:     5

Місце знаходження:   відділ обслуговування  дошкільників та учнів 1-4 класів 

Довідкова інформація:

Луї Брайль
(04.01 1809 р.- 06.01.1852 р.)


Шрифт Брайля – рельєфно-крапковий шрифт, призначений для письма і читання незрячими людьми. Був розроблений в 1821 році французом Луї Брайлем, сином шевця. У 3-річному віці Луї втратив зір, в результаті запалення очей, що почалося внаслідок випадкового поранення в майстерні батька.
У 15 років він створив свій рельєфно-крапковий шрифт, надихнувшись простотою "нічного шрифту" капітана артилерії Шарля Барб'є, який використовувався військовими того часу для читання повідомлень у темряві. Луї врахував такий недолік "нічного шрифту", як великі розміри знаків, що обмежує кількість знаків на сторінку.
Перша книга, що надрукована за системою Брайля, була "Історія Франції" (1837).

Як користуватися шрифтом Брайля:


Шрифт Брайля читається однією або двома руками зліва направо. Існує 63 комбінації шести крапок. Тому кожну літеру та знак пунктуації більшості алфавітів можна позначити певною такою комбінацією. У кількох мовах використовується скорочена форма шрифту Брайля й деякими комбінаціями позначені часто вживані буквосполучення або цілі слова.
Різні комбінації шести крапок дають можливість позначати також цифри, розділові знаки, математичні, хімічні й нотні знаки ( дивитись: http://uk.wikipedia.org/wiki/Луї_Брайль)

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами