Перейти до основного вмісту

Героям слава!

Президентом України Петром Порошенко підписано указ «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті героїв Небесної сотні».  Цей Указ встановлює «…щорічне відзначення 20 лютого Дня героїв Небесної сотні – на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України».
Для читачів бібліотеки  було проведено: година скорботи «Небесна Сотня», урок мужності «Герой нашого часу» та організовано показ відеоролику «Пливе кача».
Урок мужності «Герой нашого часу» нагадав всім про сумні події в Україні, які відбулися  20 лютого рівно рік тому.
 На вулиці великих міст вийшли люди , протестуючи проти рішення уряду про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Після непідписання колишнім президентом України, Януковичем, Угоди у Вільнюсі, протести почали з’являтися по всій країні. У ніч проти 30 листопада озброєні бійці «Беркуту» з особливою жорстокістю розігнали протестувальників із Майдану Незалежності в Києві. Це спровокувало Марш мільйонів першого грудня. Українці стали на шлях трагічної боротьби проти диктатури Януковича.

У хід проти мирних демонстрантів влада залучила підрозділи силовиків, які переслідували активістів та застосовували проти мирних людей кийки, світлошумові гранати, водомети та навіть вогнепальну зброю.
Однією з перших жертв силовиків, 21 грудня, став програміст із Києва Павло Мазуренко. Від отриманих травм він помер у лікарні. Через місяць, 22 січня, на барикадах вулиці Грушевського застрелили українця вірменського походження Сергія Нігояна.
Але найболючіші спогади про кривавий четвер – 20 лютого. В цей день на вулиці Інститутській загинуло майже сто людей, чотири сотні поранених потрапили до лікарень. Їхньою основною зброєю були щити, палиці та каміння. Беззбройних людей один за одним убивали снайпери.
Капітуляція режиму Януковича відбулась 21 лютого 2014 року, однак через велику кількість поранених список Небесної сотні зростав до 28 червня.
Cеред загиблих на Майдані були двоє чернівчан - Щербанюк Олександр Миколайович та Аксенин Василь Степанович. Посмертно їм присвоєно звання «Герой України». Рідне місто вшанувало своїх героїв: Олександру Миколайовичу та Василю Степановичу присвоєно звання Почесних громадян Чернівців посмертно. Також вулицю Фрунзе перейменовано на честь В. Аксенина, а вулицю Чапаєва - на честь О. Щербанюка.
В бібліотеці діє книжково-інформаційна виставка «Герої не вмирають», на якій   представлена література про події на Майдані у 2013-2014 роках.
На уроці скорботи «Небесна Сотня» діти читали вірші, присвячені героям.
Читачі та працівники Чернівецької обласної бібліотеки для дітей долучилися до  загальнонаціональної хвилини мовчання за загиблими героями Небесної сотні.
Кожен із цієї Небесної сотні, як і всі ми, мали свою сім`ю, батьків, друзів, захоплення. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну.
 Ми маємо постійно про це пам’ятати та з покоління в покоління передавати своїм дітям спогади про тих, хто загинув за свою рідну землю. Низький уклін Героям України!

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами