Перейти до основного вмісту

""…І душа моя віщує…": відомий-невідомий Юрій Федькович": мережевий проєкт до 190-річчя від дня народження українського письменника


Гірко йому служилось... Він був м’який, благий і до зброї не цікавий. Не мав великого здоров’я і здригався на гук вистрілу ... і так опинився Федькович у неволі, мов той орел у клітці...

    Д. Лук’янович "Про Йосипа-Юрія Федьковича"

У 1852 році Федькович повернувся з Молдови до Чернівців, але недовго перебував у місті, адже, щоб ізолювати сина від повстанців (повстання під проводом Лук'яна Кобилиці), батько віддає Юрія до війська. Він вважав, що з сина має зробити мужчину саме військова служба.

З 18 років Федькович був на службі в цісарській армії, хоч і проти власної волі. Його чекає десять тяжких років військової служби.

Спочатку поет складає іспит на право бути кадетом - кандидатом на офіцера. 13 квітня 1853 року стає кандидатом і відбуває для дальшого проходження військової служби у місті Семиграді (в Трансільванію) до 41 полку, сформованого переважно з українців, вихідців з Галичини і Буковини.

16 березня 1954 року одержує чин капрала. Федькович на службі тримався осторонь офіцерської братії Найближчими його друзями у війську були прості жовніри - колишні селяни. Їм він наспівував пісні перейняті від матері та сестри.

Федькович брав участь у поході до Італії під час австро-італо-фрнацузької війни 1859 року. Саме тоді, напередодні битви, він написав свій перший вірш українською мовою “Нічліг”.

Ковалець Лідія Михайлівна. Сторінками життя і творчості Юрія Федьковича : навчальний посібник /Лідія Михайлівна Ковалець. - Чернівці : Рута, 2005. - С. 47-50 : іл., фото. - (Літературні імена Буковини).

Коржупова Ангеліна Петрівна. Юрій Федькович : літературний портрет / Ангеліна Петрівна Коржупова  ; худож. С. М. Габович. - Київ : Державне видавництво художньої літератури, 1963. - С. 13.

Филипчук, Ольга Іванівна. Юрій Федькович-корифей національного відродження на Буковині / Ольга Іванівна Филипчук, Василь Степанович Филипчук ; худож. І. Холоменюк. - Чернівці : Зелена Буковина, 2004. - С. 5-6. : іл., портр., світлини. - Бібліогр.: с. 38.

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами