Перейти до основного вмісту

""…І душа моя віщує…": відомий-невідомий Юрій Федькович": мережевий проєкт до 190-річчя від дня народження українського письменника



  • У першій автобіографії Ю. Федькович розповідає про своїх братів та сестер: ” ...Старший брат Іван, вернувши зо шкіл, був при дому на господарстві, а разом і депутатом на наш окіл враз з Кобилицев,.. Старша і молодша сестри були вдома, а середуща була віддана за панотцем Т. далеко від дому, де скоро померла. Так ми собі тривали щасливо, аж не прийшов нещасний рік 1848/9, котрий нашу фамілію унещасливив, а нас дітей-сиріт, по світі роздув...”.
  • Що ж відомо про рідних письменника?
  • Сестри та брат по “...першім батьку, Дашкевичу: Марія (1817-24 липня 1848), Одокія (1820 - 1836) і Іван (1823, оженився 21 жовтня 1848 і виїхав у Молдову); по другім батьку, Городинськім, син Осип і донька Павліна (1841 -1853 в Чернівцях)...”. 
  • Про старшу сестру Марію, яку мала вроджену ваду і була аж на сімнадцять років страша, Федькович писав, що від неї “...ще хлопчиком навчився багато казок і пісень...”.
  • У вихорі повстання під проводом Лук'яна Кобилиці руйнується господарство, 25-річний брат, Іван Дашкевич, подається в Молдавію, де й втрачається його слід.
  • У 12-річному віці помирає остання донька Анни та Адальберта Городинських, Павліна.
  • Залишився один Юзьо, так мама називала Юрія Федьковича. 

Ковалець Лідія Михайлівна. Сторінками життя і творчості Юрія Федьковича : навчальний посібник /Лідія Михайлівна Ковалець. - Чернівці : Рута, 2005. - С. 24-25 : іл., фото. - (Літературні імена Буковини).

Маковей Осип. Життєпис Осипа Юрія Гординського-Федьковича / Осип Маковей ; худож. оформ. Д. Чевка. - Чернівці : Золоті литаври, 2005. - С. 24: портр., світлини.

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами