Перейти до основного вмісту

""…І душа моя віщує…": відомий-невідомий Юрій Федькович": мережевий проєкт до 190-річчя від дня народження українського письменника


                                                                                                                   “Отут я, брате мій, родився, 
Отут дитячий вік згуляв,..
Ю. Федькович
[Ом. Партоцькому, посилаючи йому
 фотографію своєї хати й загороди]

Поринемо з вами, шановні читачі, у дитячі роки, нашого краянина, відомого буковинця, Юрія Адальбертовича Федьковича. Дізнаймося, цікаві факти про народження, зростання поета як особистості, його рідних, оточення.
“...Народився Юрій Федькович 8 серпня 1834 року у гірському містечку Сторонці-Путилові... в родині управителя панського маєтку Адальберта Городинського, людини самовпевненої, егоїстичної. Сторонячись батька, який з погордою ставився до трудяших, Юрій горнувся до матері, старшого брата Івана Дашкевича та сестри Марії - простих і щирих людей, які любили народ і його творчість...".
Хрещення первістка Осипа Домініка, званого Юзем Адальберт Городинський де Федькович організував аж 17 падолиста у латинському костелі Вижниці.
З дитинства Федькович полюбив свій рідний край, його природу, оповиті легендами гори, ріки, а головне - волелюбний народ.

  • Ковалець Лідія Михайлівна. Сторінками життя і творчості Юрія Федьковича : навчальний посібник /Лідія Михайлівна Ковалець. - Чернівці : Рута, 2005. - С. 11 : іл., фото. - (Літературні імена Буковини).
  • Коржупова Ангеліна Петрівна. Юрій Федькович : літературний портрет / Ангеліна Петрівна Коржупова ; худож. С. М. Габович. - Київ : Державне видавництво художньої літератури, 1963. - С. 9.

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами