Перейти до основного вмісту

Про традиціїї та звичаї українців в книжках: Благовіщення, Великдень, Писанка та інші свята

Що ви знаєте про Великодні традиції, таємниці українського писанкарства, прикмети свята Благовіщення чи Великий піст? Про все це ви можете дізнатись з книжок. Незабаром українці відзначатимуть світле свято Великодня. Сьогодні чималий інтерес викликають звичаї та традиції наших предків. Наш український народ має багату і оригінальну культуру, надбану численними поколіннями. Вони закладені в українських звичаях, святах, обрядах, фольклорі.
Ви довідаєтеся про народні вірування, пов’язані з календарними святами, із життєвим циклом людини, обрядами українців, великодніми традиціями та різновидаим писанок, ознайомившись з книжками, які є у фонді Чернівецької обласної бібліотеки для дітей.




Традиції та звичаї українців. - Харків : Торсінг плюс, 2018. - 95 с. - (Моя Україна).

Книга розповідає про стародавні й сучасні звичаї та традиції українців, про їх вірування та світогляд, знання та народну мудрість. Зі сторінок цього видання ви дізнаєтеся про найважливіші свята українців, а також - чим відрізнялося життя українців, які мешкали у різних регіонах.


Українські традиції і звичаї [Текст] / Упоряд. Скляренко В.М. - Харків: Фоліо, 2008 . - 307 с. - (Дитяча енциклопедія).  
Представлене видання є українознавчою енциклопедією, в якій розглядається сутність та витоки українських традицій, вірувань, звичаїв, досліджується їх формування та розвиток. Описуються основні релігійні та народні свята, подається землеробський календар. Окрема увага приділяється побуту, особливостям родинної обрядовості.
Верхова, Марина. Великодня писанка = The easter pysanka = Pyssanka du grand-jour paques : наук.-худож. нарис / Марина Верхова, Марина Юрченко ; пер. англ. А. Бабки ; пер. фр. Г. Хоткевич. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2008. - 40 с. : іл.  


Клід, Ірина. Диво писанкове / Ірина Клід ; худож. Н. Окрепка. - Тернопіль : Підручники і посібники, 2006. - 64 с. : іл.
Ви зможете глибше пізнати й вивчити фольклор та звичаї українського народу, ознайомитися з історією, традиціями і технікою писанкарства. У книжці вміщено візерунки і символи писанки, великодні коломийки, сценарії свят для дітей.


Писанка : традиції та модерний дискурс / упоряд. Р. Загайська ; ред. В. Дудко. - Львів : Апріорі, 2009. - 163 с. 
Тим, хто цікавиться, любить і шанує писанку знайде в цій книзі фахові матеріали про цей вид мистецтва, що найбільшого розвитку досягнув саме в Україні. У виданні подано унікальні відомості про історію виникнення писанки, про технологію її виготовлення, особливості оздоблення в різних регіонах України.
Подаруй ми писаночку : Івано-Франківськ : альбом / пер. О. Гладишевої ; авт., упоряд. М. Бойко ; дизайн та худож. оформл. Б. Губаль. - Львів : Каменяр : Герден Графіка, 2001. - 95 с. : іл. 
Альбом “Подаруй ми писаночку” репрезентує виставку дитячого малюнка, що відбулась у м. Івано- Франківську під егідою фірми “Надія”. Його мета - показати творчість дітей, через перші в їхньому житті писанки, ознайомити загал з багатим фольклорним та літературним матеріалом, що стилістично пов’язаний з феноменом писанки та писанкарства, заявити про писанкарство, як про явище, через яке відбувається самоідентифікація української нації як такої та представлення її у вселенському просторі.

Дубіч, Тетяна. Диво-писанка : посібник для дітей мол. та сер. шк. в. / Тетяна Дубіч. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2005. - 22 с. : іл. 
У цій книзі ви знайдете цікаві відомості з історії писанкарського мистецтва, ознайомитесь із видами писанок, традиціями їх написання, різноманітними орнаментами та їх елементами, послідовністю виконання роботи, а також із колекційними авторськими писанками.
Веселих свят!: український рік / Брати Капранови ; наук. ред., упорядкув. Я. Музиченко і Я. Левчук ; худож.: О. Костенко [та ін.]. – Київ : Гамазин, 2014.
У книзі ви знайдете все про головні українські свята — історію, традиції, прикмети, ритуали, а ще пісні з нотами, святкові страви із рецептами, ігри та забави, рукомесло зі схемами, і до того ж, багато малюнків та іншої корисної інформації.
  Шкодя, М. Н. Люба моя Україна. Свята, традиції, звичаї, обряди, прикмети та плвір'я українського народу / М. Н. Шкодя. - Київ : Кристал Бук, 2016. - 544 с.
Матеріали з української міфології та історії культури не залишать байдужим жодного читача. Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять видання справжнім подарунком для всіх шанувальників української культури.
Воропай О. Звичаї нашого народу [Текст]: етнографічний нарис /О. Воропай. – Харків: Фоліо, 2013. – 508 с.

Як готувалися до Святвечора і як зустрічали Різдво Христове, як гуляли Масляну і як поводилися у Великий піст, як святкували Великдень і які розваги припадали на Івана Купала — про це йдеться у виданні, що знайомить з багатим і різноманітним світом народних звичаїв, за якими жили українці з давніх-давен до нашого часу. Звичаї, що дісталися нам у спадщину від дідів-прадідів, не втратили свого значення й сьогодні. Збагачені кращими зразками народної творчості — обрядовими піснями, віршами, легендами, — вони є найдорожчою скарбницею духовної культури українського народу.






Свята, традиції, звичаї українського народу [Текст] : [для дітей мол. та серед. шк. віку] / упоряд. Г. В. Біляєва ; худож. П. В. Мірончик, Н. О. Ель-Маулюд. - Х. : Белкар-книга, 2009. - 77 с.: іл. - (Серія "Світ навколо тебе"
У нашому житті переплелися у своєрідний вінок свята, які прийшли до нас із сивої давнини, християнські свята, свята з народного календаря, сучасні календарні свята. Як у веселки один колір переходить в іншій, так і у нашому житті одне свято змінює інше. З цієї книги ви дізнаєтесь про українські традиції та звичаї, про походження свят, про те, коли і як їх святкують, зможете вивчити різні обрядові пісні та співаночки. Для вас відкриються скарби народної мудрості, без яких неможливий розвиток по-справжньому культурної людини, а вірші додадуть гарного настрою. Для дітей молодшого та середнього шкільного віку, для їхніх батьків і вчителів.


Зав'язкін, Олег Володимирович.
Велика книжка. Свята моєї України [Текст] : для маленьких патріотів / [Зав'язкін О. В.]. - Київ : Кристал Бук, 2016. - 16, [1] с. : кольор. іл. - (Велика книжка) (Світ навколо нас).
Свята бувають різні - релігійні, державні, професійні. Свято – це радість, щире спілкування, розваги та частування. Усі вони пов’язані з давніми народними традиціями та визначними історичними подіями. До цього ілюстрованого видання ввійшли розповіді про свята і пам’ятні дні, які ми відзначаємо в Україні. Адресовано всім, хто цікавиться вітчизняною культурою та історією.

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами