Перейти до основного вмісту

Ювілей письменниці: 85 років Тамарі Коломієць


 

9 квітня 2020 року відзначає свій славний ювілей, 85 років, українська поетеса, перекладач. Член Національної спілки письменників України (з 1956 року), Тамара Опанасівна Коломієць.
На її віршах, казках, лічилках, смішинках, загадках виросло не одно покоління читачів.
Найменші книголюби Чернівецької обласної бібліотеки для дітей із задоволенням читають вірші, загадки, скоромовки, лічилочки Тамари Опанасівни та вчать букви за її книгами. 

Тамара Коломієць народилася 9 квітня 1935 року м. Корсунь Черкаської області.
Видала понад 40 книг, 30 з яких – для дітей. 
Мати багато працювала, тому вихованням дівчинки займалася бабуся. Тамара виросла «у пелені бабусі Ганни», яка була в міру релігійною, керувалася здоровим глуздом і прислухалася до народної мудрості. Ці риси характеру вона передала внучці.

Неписьменна баба Ганна знала напам’ять майже весь «Кобзар» і часто його цитувала.
Мама дівчинки працювала лікарем. Дідуся і татка, на жаль, уже в ранньому дитинстві у дівчинки не було: дідуся забрала громадянська, а татка – Друга світова війна. Але був ще маленький братик, якому доводилося власноручно майструвати вітрячки, літачки та кораблики. Тамара Коломієць належить до покоління, дитинство якого було перерване війною. Ще до війни дівчинка вміла читати. А потім усі підручники замінив «Кобзар» та бабусині козацькі й чумацькі сумовиті пісні, казки, загадки, лічилки, яких вона знала безліч. У шкільні роки мріяла стати лікарем.
Закінчила Київський університет, працювала в редакціях київських журналів та газет, видавництві "Веселка". Перша поетична збірка "Пролісок" (1956) з'явилася тоді, коли Т. Коломієць була студенткою. Згодом побачили світ "Рідні обрії", "Червоні маки", "Під вітрилами хмар", "Поезії" тощо. Понад два десятки віршованих книжок написала поетеса для дітей. Останню - "Веселе місто Алфавіт" - видано у 1991 році, а перевидано у 2000 році Тамара Коломієць працює й в галузі художнього перекладу. Її вірші перекладалися англійською, угорською, чеською, польською, болгарською та мовами країн СНД. 
Найвідоміші її книги:


«Пастушок» (1961), «Хиталочка-гойдалочка» (1965, 1969, 1983), «Помічники» (1965, 2014),
«Недобрий чоловік Нехай» (1967, 2012), «Біб-бобище» (1968, 1977, 1989), «Луговий аеродром» (1972), «Хто розсипав роси?» (1975), «Візьму вербову гілочку» (1983), «Найперша стежечка» (1985, 2006), «Гарна хатка у курчатка» (1989, 1990, 1991, 2002, 2003), «Де ховає сонце роси» (2006), «Бринчики-мізинчики» (2012) та інші.
 

Для найменшеньких читачів, які тільки засвоюють перші літери – чудові абетки: «Веселе місто Алфавіт», «Хто нам літери приніс», «Абетка», «Зоопарк від А до Я».
 

Чимало віршів Тамари Коломієць покладено на музику композиторами М. Чемберджі, Ю. Рожавською, Ж. Колодуб, Б. Буєвським, С. Сабадашем, Т. Димань. Окремою збіркою, що має назву «Я по вулиці іду» вийшли пісні композитора А. Мігай на слова поетеси. У 2008–2014 роках вийшли книжки Т. Коломієць з аудіо-відео додатками, зокрема: «Недобрий чоловік Нехай», «Помічники», і вже названа збірка «Я по вулиці іду».
Відзнаки: 
Вона є лауреатом премії імені Павла Тичини "Чуття єдиної родини".
Нагороджена премією імені Наталі Забіли журналу «Малятко», медаллю А. С. Макаренка. У 2009 році Т. О. Коломієць присуджено найголовнішу премію, якою відзначають в Україні книжки для дітей – премію Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-
мистецькі твори для дітей та юнацтва. Нею відзначено дві збірки поетеси: «Найперша стежечка» та «Де ховає сонце роси».
Використано матеріали: http://labs.journ.univ.kiev.ua/spring2017/коломієць-тамара-опанасівна/,
https://mala.storinka.org/дитячі-твори-тамари-коломієць.html

Багато віршів письменниці анімовані, їх можна переглянути на каналі YouTube за посиланням: 
Гарного всім перегляду!
Щиро вітаємо письменницю з ювілеєм та бажаємо творої наснаги та вдячних читачів!

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами