Перейти до основного вмісту

Живи і пам’ятай!






«І живуть у пам’яті народу
Його вірні дочки і сини,
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни…»
(В. Симоненко)
Друга світова війна… Велика Вітчизняна війна...... Які далекі ці поняття для сьогоднішніх школярів! Тільки з книг, уроків історії, фільмів, старих фотографій та спогадів фронтовиків вони можуть уявити собі, якою ціною була завойована перемога!
Ця війна стала найжорстокішим і найкривавішим воєнним конфліктом в історії людства. Воєнні дії велися на території 40 країн. Україна опинилася в епіцентрі війни вже у вересні 1939 р.. Щонайменше 5,3 млн. чоловік, або один із шести мешканців України, загинули у цій бійні.
Віроломний напад фашистської Німеччини на нашу країну зруйнував щасливу картину мирного життя. Всі встали на захист своєї Батьківщини. Пішли на фронти Великої Вітчизняної війни, самовіддано бились з фашистськими  загарбниками і буковинці. Багато з них не повернулись додому, поклали голови за щастя своїх співвітчизників, дітей.
В перші хвилини Другої Світової війни на Буковині розпочалась кровопролитна боротьба. Вночі 22 червня 1941 року німецька авіація обстріляла чернівецький аеропорт й низку інших об’єктів та заявила про себе численними атаками на населенні пункти області. Найбільш жорстокі бої велися на заставах, зокрема на Шепітській, яка стримувала натиск ворога протягом 58-ми днів і ночей, поки, майже, всі захисники застави, захищаючи державу, не загинули.
Швидко минає час. З кожним роком все менше і менше залишається учасників та очевидців тої нищівної війни.
8-9 травня в День пам’яті та примирення  та 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні ми вшановуємо  пам'ять  загиблих у цій кровавій війні. 
Чернівецька обласна бібліотека для дітей, в рамках програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді, підготувала та провела ряд заходів, присвячених Дню пам’яті та примирення, Дню перемоги: урок пам’яті «Мак - як символ пам'яті», книжкова виставка «Перемога одна на всіх», інформаційна година «І травень знову нагадає історію жахливих днів»; історичний екскурс "Живи і пам'ятай вічно!"; бібліотечний урок «Книги, які зігрівали душу бійців»; хвилина мужності «День пам’яті і примирення» та інші.

Про Другу світову війну, про страшні її наслідки розповіла учням 113-ої та 114-ої груп Вищого професійного художнього училища № 5 ( керівники: класний керівник - Витвицька Н. М.; майстри - Андрєєв О. С. та Щербань І. В.; викладач зарубіжної літ-ри, культурології та художньої культури культури – Болгова А. К.; бібліотекар - Бунакова Н. Д.)  Наталія Вікторівна Нечаєва-Юрійчук, кандидат історичних наук, асистент кафедри політології та державного управління ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Багато цікавих і нових фактів почула юнь про події 1939-1945 рр. В презентації, яку підготувала науковець, підлітки побачили фотофакти руйнувань будинків, цілих міст, які спричинила війна. Ці фотографії не залишили байдужим, жодного з присутніх на заході. Аудиторія почула, також, разючі факти про участь дітей і підлітків у Другій світовій війні. 
Про участь дітей-героїв, які пожертвували своїм життям заради перемоги над нацизмом, дізнались від бібліотекаря відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів Козак Ю. і молодші школярі, учні 3-В класу ЗОШ № 4 (класовод – Кушнір Т. М.).
Малі книголюби, затамувавши подих, слухали про те, як  хлопчики та дівчатка йшли на фронт у військові частини, ставали синами та донями полків. Про те, що вони були розвідниками і зв'язківцями, сестрами милосердя і підривниками.
Ці діти гинули в боях, їх катували гітлерівці, але юні герої не здавалися. Таку передсмертну записку написав юний одеський підпільник Ята Гордієнко, який був закатований фашистами у 1942 р.: «Дорогі батьки! Пишу вам останню свою записку. Помилування не чекаю... На слідстві я тримався спокійно... Протягом чотирьох з половиною годин били тричі. Били гумою, грабовою палицею, залізною палицею по жилах. Після цього я погано чую. Ті, хто був у моїй групі, зараз на волі. Ніякі тортури не примусили назвати їхні прізвища. Я не боюся смерті, помру, як належить патріоту Батьківщини. Перемога буде за нами. Яша».
Малі книголюби дізнались імена та про їх великі подвиги таких дітей-героїв Великої Вітчизняної війни, як: Валя Котик, Льоня Голіков, Марат Казей, Люба Федченко, Зіна Портнова, Аня Сошенська та інші.
 Війна несе за собою море сліз і болі, страждань, втрату дорогих нам людей. 
На жаль, вистражданий мир в Україні знову порушений. Уже четвертий рік у складних умовах неоголошеної війни ми відзначаємо пам’ятні для нас дати. Нам знову доводиться відстоювати свою свободу і незалежність.
Ми не забуваємо, а шануємо і завжди будемо пам’ятати подвиг наших дідів і прадідів, усіх тих, хто боронив рідну землю. Бо вони мріяли про мир на Землі, про те, щоб ніколи більше не повторилась війна.
Читачі дитячої бібліотеки також закликають до миру на Землі, намалювавши малюнки до Дня Перемоги, які представлені на виставці «Ми живемо під мирним небом».
Вклонімося низько всім героям, які відстояли і захистили Батьківщину від фашистських загарбників! Вічна пам'ять загиблим у Другій світовій війні!
Дудчак Тетяна, головний бібліотекар
Чернівецької обласної бібліотеки для дітей

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами