Перейти до основного вмісту

Війна, очима дітей: спогади очевидця


Роки війни нелегко згадати,
Тим паче дитинство.. воно чи було…?
Бабуся далі не змогла доказати
Вийшла з кімнати, змахнувши сльозу.
(Чуйко Тетяна)

 Згідно Указу Президента України Петра Порошенко 8-9 травня оголошено Днем пам’яті та примирення, Днем Перемоги.
Загальні людські втрати України від війни, включно із убитими, померлими, жертвами концтаборів, депортованими, евакуйованими, тими, хто відійшов разом із німцями, становлять до 14 мільйонів осіб. Воєнні дії на території України тривали з першого дня Великої Вітчизняної війни і до 28 жовтня 1944 pоку, коли було остаточно звільнено територію України.
Чернівецька обласна бібліотека для дітей підготувала та провела ряд заходів, присвячених Дню пам’яті та примирення, Дню перемоги: урок пам’яті «Вклонімося тим, хто поліг у бою», зустріч з очевидцем війни «Стала пам’ять нашим обеліском», бесіда «Дорогами війни», книжкова виставка «Пам’ять на віки», літературно-музичне свято «Вселяйте квітами дороги. Сьогодні свято Перемоги», голосні читання «Читаєм дітям про війну», конкурс малюнка на листівці «Привітай ветерана», інформаційне повідомлення «Імена, які стали легендою».
 Надовго залишиться в пам’яті читачів зустріч з Дитиною Війни, свідком та учасницею багатьох історичних подій Оленою Павлівною Куштою.

Коли почалась війна Олені було п’ять років, але в пам’ять вкарбувалися  події 1941-1945 років, страх, який вона пережила.
Жінка написала збірку оповідань «Подорож у дитинство». Ця книга про роки Другої світової війни очима маленьких дітей.
Послухати Олену Кушту та вшанувати пам’ять загиблих до бібліотеки прийшли учні 8-В класу ЗОШ № 2 (вчителі: Стойка Т. В., Смольський А. М.).
До проведення заходів до Дня пам’яті та примирення долучились маленькі читачі, учні 3-Б класу гімназії № 2 (класовод Довбуш А. Л.). та  учні 3-Б класу гімназії № 5 (класовод Сопрович Т. І.). Бібліотекарі Шкварчук Г. П. та Маринчук В. І. розповіли дітям про Другу світову війну та про наслідки, які вона спричинила. Також зачитали вірші, присвячені героям та дітям війни

.

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами