Перейти до основного вмісту

2 квітня - Міжнародний день дитячої книги


Книга — це не тільки джерело знань. Це простий доступ до головних людських цінностей, духовних принципів та творчих досягнень всього людства. Книга є носієм найрізноманітнішої інформації. На основі її використання організований весь освітній процес в цивілізованому світі.
        Починаючи з 1967 року з ініціативи і за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (IBBУ)  2 квітня, в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена (1805-1875), весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги, підкреслюючи тим самим важливу роль дитячої книги у формуванні духовного і інтелектуального обличчя нових поколінь Землі. 
        Цього року ми відзначаємо також 210 років від дня народження Андерсена. На його чудових казках росли та  виховувались багато поколінь.
      З нагоди Міжнародного дня дитячої книги в нашій бібліотеці відбулась низка заходів: для читачів працював мультсалон; діють книжково-ілюстративні виставки: "Подорож по книжковому всесвіту", "Добрий чарівник світу казок Г. К. Андерсен", "Чарівна скарбничка казок"; проведено бібліотечний урок  "Як вибрати і читати книгу"; літературна вікторина "Сторінки біографії Андерсена Г. К.".  Учні  2-Б та 3-А класів гімназії № 2 та учні 6-го класу спеціальної ЗОШ №3 для дітей із особливими потребами із задоволенням відвідали мультсалон  та прийняли участь у іграх і вікторинах, підготовлених бібліотекарями. Також читачі подивились фільм "Як твориться книга" та здійснили мультиплікаційну мандрівку по творах Ганса Крістіана Андерсена.

Біографічна довідка:
     
Ганс Крістіан 
Андерсен 
(1805-1875)

Ганс Крістіан Андерсен - датський казкар, романіст, поет і драматург - народився 2 квітня 1805 року в невеличкому провінційному містечку Оденсена острові Фюн в сім'ї чоботаря. Батько, незважаючи на свій фах, був людиною начитаною і свою любов до книги зумів передати Гансу Крістіану. Потяг до творчості привів його в 1819 році до столиці, де він, живучи впроголодь, зміг закінчити школу й університет.
Перші казки Андерсен почув від батька, що читав йому історії з «Тисячі і однієї ночі»; поряд з казками батько любив співати пісні і робити іграшки.

Від матері, що мріяла, щоб Ганс Крістіан став кравцем, він навчився кроїти і шити. У дитинстві майбутньому казкареві доводилося часто спілкуватися з пацієнтами госпіталю для психічнохворих, в якому працювала його бабуся по материнській лінії. Хлопчик із захопленням слухав їх розповіді і пізніше написав, що його «зробили письменником пісні батька і мови безумних».Невеликі п'єси Андерсен почав писати ще в дитинстві: першу п'єсу для власного «лялькового театру», що складався з ящика для вистави, зробленої батьком, і дерев'яних ляльок-маріонеток, яким Ганс Крістіан зшив костюми, він вигадував три місяці.
Читати і писати він навчився лише до 10 років. У 12 років Андерсена віддали в підмайстри на суконну фабрику, а потім на тютюнову, оскільки після смерті батька сім'я ледве зводила кінці з кінцями. Незабаром йому випадково довелося виступити на сцені справжнього театру. З Копенгагену приїхала театральна трупа. Для спектаклю був потрібний статист і Ганс Крістіан отримав безмовну роль кучера. З цієї миті хлопчик вирішив, що театр - його покликання.
У 1819 році, заробивши трохи грошей і купивши перші чоботи, Ганс Крістіан Андерсен відправився до Копенгагена. З'явилися заступники, завдяки яким він міг вивчати літературу, данську, німецьку і латинську мови, відвідував уроки в балетній школі. Після того, як один із столичних акторів сказав, що з Андерсена актора не вийде, з мрією про сцену йому довелося розлучитися.
Він  зневірився і живе упроголодь, Ганс Крістіан вирішує написати п'єсу. Після публікації в газеті «Арфа» першого акту «Розбійників у Віссенберзі», він отримує свій перший літературний гонорар. Його твори привернули увагу директора столичного театру Й. Колліна, завдяки якому Андерсен отримав королівську стипендію і в 1822 році відправився в Слагельс. У Слагельсе семнадцятирічний письменник був зарахований в другий клас латинської гімназії. 
У 1826-1827 роках були опубліковані перші вірші Андерсена («Вечір», «Вмираюче дитя»), вони отримали позитивний відгук критики.
Все життя Ганс Крістіан Андерсен прожив неодруженим.
З 1835 року Андерсен починає періодично видавати казки, які в 1841 році увійдуть у книжку "Казки, що були розказані дітям". Ранні казки Андерсена - це, як правило, літературні переробки народних казок, які він сам чув у дитинстві ("Кресало", "Маленький Клаус і Великий Клаус", "Принцеса на горошині", "Дикі лебеді", "Свинопас" та ін.). Сюжет "Нового вбрання короля" було запозичено з іспанського джерела. А от "Дюймовочка", "Русалочка", "Калоші щастя", "Ромашка", "Стійкий олов'яний солдатик", "Оле Лукойє", хоча й дещо пов'язані з фольклором, все ж таки є авторськими творами. 
За два місяці до смерті в одній з англійських газет письменник взнав, що його казки найбільш популярні у всьому світі. Помер Ганс Крістіан Андерсен 4 серпня 1875 року в Копенгагені.
Серед творів Ганса Крістіана Андерсена - романи, повісті, п'єси, оповідання, новели, філософські есе, нариси, вірші, більше 400 казок. Вірші були покладені на музику: романси писали Шуман і Мендельсон. У Росії казки Андерсена вперше були видані в 1844 році («Бронзовий кабан»), в 1894-1895 було видано перше зібрання творів Андерсена в 4-х томах.
Посилання (http://school.xvatit.com/index.php?title=Ганс_Крістіан_Андерсен_(1805-1875)._Повні_уроки)

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами