Перейти до основного вмісту

Румунська поезія на теренах Буковини
















Чернівці – місто багатонаціональне. Тут проживають українці, росіяни, румуни, молдовани, поляки, німці, євреї та інші національності.
Чернівецька обласна бібліотека для дітей популяризує книги не тільки на українській мові, а й на мові різних національностей, що проживають на теренах буковинського краю.   
В рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання відбулась зустріч з письменницею, педагогом, громадською діячкою, другом дитячої бібліотеки Елеонорою Тодорівною Скіпор «Румунська поезія на теренах Буковини». Познайомитись та поспілкуватися з письменницею прийщли учні 5, 6, 7 класів гімназії № 6 з румунською мовою навчання (керівник – шкільний бібліотекар Павел С. П. ).
Цього року 6 лютого Елеонора Тодорівна відзначила свій 55-річний ювілей. З нагоди ювілею її удостоїли звання п’ятого „Почесного громадянина Нижніх Петрівців”. Пані Елеонора є головою філіалу румунської культури ім. М. Емінеску в селі Купка, а також - головою філіалу обласного товариства репресованих «Голгофа».

Слово стало за всі роки захопленням, працею і відпочинком для неї. 
На сьогодні творчий доробок письменниці складає: 28 книг, стала відповідальною за випуск 19 збірок, редактором і коректором 5 книг, видала 2 бібліографічних покажчики. Вона двічі нагороджувалась Дипломом ІІ ступеня у літературно-краєзнавчому конкурсі імені Мирона Утриска від Асоціації письменників України.
Більше 25 років пані Елеонора веде у школі, літературний гурток „Лемиіца”. У  Купському НВК Сторожинецького району наразі діє краєзнавчий музей, який створила Елеонора Тодорівна. 
Діти слухали розповідь Е. Скіпор та вели з нею активний діалог, цікавлячись різними моментами життя: коли був написаний перший вірш, як довго письменниця створює одну книгу, чому ілюстрації до книг чорно-білі та інше.  Також читачам було приємно отримати в подарунок від авторки книгу з її автографом.
На завершення пані Елеонора зачитала власні вірші, написані румунською мовою.

Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами