6 березня 2015 р.

Мамине свято - 8 березня

Восьме березня настало - 
Славне свято всіх жінок.
От сьогодні ми й позвали
Наших мам у дитсадок.
Кожній мамі подарунки
Готували малюки:
Малювали їм малюнки, 
Вишивали килимки,
Ще й розписаний квітками
Написали ми плакат:
"Хай живуть хороші мами
Всіх дівчаток і хлоп'ят!"
("Мамине свято", Наталя Забіла)

 

 


Наші матусі,татусі,  бабусі, дідусі - всі дорослі, зачитувались творами української дитячої письменниці, поетеси Наталі Забіли. На її творах виросли декілька поколінь. Книги Забіли сповнені добротою, радістю і щирістю. Вірші та оповідання поетеси легко читаються та запам'ятовуються.
Для читачів Чернівецької обласної бібліотеки для дітей організована книжкова виставка "Веселим малюкам", на якій представлені книги авторки.   
Запрошуємо нашу любу малечу завітати разом з своїми батьками до нашої бібліотеки та почитати цікаві дитячі книжки письменниці.

Біографічна довідка: 
  
Наталя Львівна Забіла народилася 5 березня 1903 року в Петербурзі у дворянській родині. Її прародичі були відомі в Україні з ХVІ століття. До 1917 року майбутня письменниця вчилася у гімназії в Петербурзі.
   Згодом Н. Забіла разом із сім'єю переїхала до України й оселилася близько міста Харкова в невеликому селищі Люботині.

   Закінчивши там гімназію, вона вступила на історичне відділення Харьківського інституту народної освіти, який закінчила в 1925 році. Під час навчання Наталя працювала вчителькою, далі її трудова діяльність продовжувалась в Українській книжковій палаті. Після закінчення інституту працювала співробітником редакції журналу «Нова книга». У 1924 році, під час навчання в Харківському інституті народної освіти, вона надрукувала свій перший вірш «Війна-війні». 
Протягом 1926-1927 рр. виходять й перші книжки: поезії «Далекий край», а в 1927 — книжки для дітей — оповідання «За волю» та «Повість про Червоного звіра». Улюблена малятами віршована казка «Пригоди автобуса» була надрукована 1928 року. Видавши в цьому ж році віршоване оповідання для малюків «Про маленьку мавпу», Наталя Забіла твердо стає на шлях творення дитячої літератури. Час від часу у неї з'являються книги й для дорослого читача, однак твори для дітей стають її покликанням.
Одним з найкращих творів Наталі Забіли є цикл віршованих оповідань «Ясоччина книжка» (1934). Ця невеличка за обсягом збірка складається з восьми коротких оповіданнячок, об'єднаних однією героїнею — маленькою дівчинкою Ясею. Від першого оповідання «Ясоччин садок» до заключного «Ведмедикова хатка» проходить рівно рік — від зими до зими.
   У роки Великої Вітчизняної війни Наталя Забіла жила й працювала в Казахстані. Повернувшись в Україну, очолювала Харківську письменницьку організацію, до 1947 року працювала літературним редактором журналу «Барвінок».
   З того часу письменниця створила понад 150 збірок та окремих книжок, майже всі вони виходили у видавництві «Веселка». Вибрані твори Наталі Забіли в чотирьох томах «Веселка» випускала двічі: у 1971-1973 і 1983 роках.
За драматичну поему «ТРОЯНОВІ ДІТИ» (1971) та фантастичну п'єсу «ПЕРШИЙ КРОК» (1968) в 1972 році Наталя Забіла першою в Україні була удостоєна премії ім. Лесі Українки. 
Багато з творів автора перекладено на російську та інші мови. 
Крім того, Наталя Забіла була автором декількох шкільних підручників «Читанка» для 2 класу (1933) і «Читанка» для 3 класу (1939), які перевидавалися кілька разів.
   Наталя Львівна вела велику громадську роботу. Протягом багатьох років була головою комісії дитячої літератури у Спілці письменників України, членом редколегії дитячих журналів, редакційної ради Дитвидаву, виступала на письменницьких з'їздах і нарадах з питань дитячої літератури як критик і літературознавець.
Померла Наталя Забіла 6 лютого 1985 року в Києві. 

З 1989 року журнал «Малятко» заснував премію імені Наталі Забіли за кращий літературний та ілюстративний матеріал року.