Перейти до основного вмісту

21 лютого - Міжнародний день рідної мови


З нагоди цього свята в бібліотеці  пройшов ряд заходів: патріотична бесіда «Рідна мова то великий дар, тож шануй його, люби й оберігай», літературно-мистецький калейдоскоп «О слово рідне, хто без тебе я?», книжково-інформаційна виставка «Мова у серці народу» та показ мультимедійної презентації «Як парость виноградної лози, Плекайте мову… (М. Рильський)».  
Читачі, учні 5-А та 6-Б класів гімназії № 5  та учні 5-тих класів ЗОШ № 2   дізнались трагічну історію виникнення свята.
21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. 
У 1999 році Тридцятою сесію Генеральної конференції ЮНЕСКО започатковано Міжнародний день рідної мови - 21 лютого.
Дослідники вважають українську мову однією з найстаріших мов Європи.
Українську мову обмежували, забороняли і відміняли протягом останніх чотирьох сторіч. Офіційно - циркулярами, указами, законами, анафемами тощо.
Наша мова упродовж століть зазнавала утисків з боку тих держав, які поневолювали Україну. І сьогодні, також над нею чергова небезпека. У світовій історії жодна мова не зазнала такого страшного нищення, як українська. 
Народ без мови немає майбутнього. Тому бережімо та плекаймо рідну мову!



Популярні дописи з цього блогу

«Музика та слово – струни його душі»: мережевий проєкт до 75-річчя поета, композитора Володимира Івасюка

Шарлотта Бронте: цікаві факти

Знайомство з автором та його книгами